Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova ponuda

U špilji Vjetrenica podzemna avantura – Veliko jezero

spilja vjetrenica (1)

Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno više od 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih više od 90 troglobionata

Špilja Vjetrenica ovog ljeta ponudit će jedan novi dio koji će se moći vidjeti kroz ograničene ture od nekoliko osoba, a ići će se na 1400 metara od ulaza do Velikog jezera.

Iz Vjetrenice poručuju kako će sve ovisiti o tome kada će se voda povući i osloboditi sifon koji je na 900 metara udaljenosti od ulaza.

Postoji mogućnost i da se ture ne budu organizirale zbog velike količine vode, pa svi zainteresirani stoga trebaju pratiti objave i novosti, poručili su iz Vjetrenice te dodali da će kada sifon bude slobodan objaviti datume prvih tura i uvjete po kojima će se one održavati.

Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine.

Speleološke posebnosti ove jedinstvene spilje su magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima, a ne treba zaboraviti ni pojavu snažnog vjetra na ulazu kao i osjetno strujanje zraka na nekoliko mjesta u unutrašnjosti, čestu pojavu magle u dijelovima Absolonova kanala, kao i davna urušavanja stropova divovskih razmjera.

Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno više od 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih više od 90 troglobionata (životinja potpuno prilagođenih na život u podzemlju), što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti. Njih 37 prvi put je pronađeno i opisano upravo na ovom mjestu (locus typicus). U fauni Vjeternice veliki je broj uskih endema, te 15 stenoendema.

Vjetrenica je podjednako zanimljiva u ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu, a istovremeno ona je i jedan od najsnažnijih izvora identiteta širega područja Bosne i Hercegovine. Zaštićeni je spomenik prirode od 1950. godine.