Život i zdravlje

Italija

U vili kod Pompeja otkrivena očuvana prostorija u kojoj su boravili robovi

07/11/2021

Po rimskim zakonima robovi su se smatrali imovinom i nisu imali status osobe.

Arheolozi su iskopali sobu u vili kod Pompeja koja baca novo svjetlo na životne uslove robova u tom rimskom gradu koji je prekrila erupcija vulkana.

Soba je odlično sačuvana, sadrži tri drvena kreveta i niz drugih objekata poput amfora, keramičkih vaza i noćne posude.

“Ovo novo važno otkriće obogaćuje naše razumijevanje svakodnevice antičkih Pompejaca, posebno klase društva o kojoj se i dalje ne zna puno”, rekao je italijanski ministar kulture Dario Franceschini.

Po rimskim zakonima robovi su se smatrali imovinom i nisu imali status osobe, prenosi Hina.

Soba za robove pronađena je u blizini ceremonijalne kočije otkrivene ranije ove godine, nedaleko od štala antičke vile u Civiti Giuliani, oko 700 metara sjeverno od zidina Pompeja.

Arheolozi su na krevetima pronašli drvenu škrinju s metalnim i predmetima od tkanine koji su mogli biti konjička oprema. Na jednome krevetu pronađena je konstrukcija za vuču kočije.

Dva kreveta su duga 1.7, a treći samo 1.4 metra, što pokazuje da je prostorija možda pripadala manjoj robovskoj porodici, reklo je ministarstvo kulture.

Soba ima 16 kvadrata i mali prozor na vrhu, a služila je i kao skladište – u uglovima je bilo osam amfora.

Pompeji, smješteni 23 kilometara jugoistočno od Napulja, u trenutku erupcije Vezuva 24. avgusta 79. godine bili su dom za 13.000 ljudi. Arheološki lokalitet otkriven je tek krajem 16. stoljeća.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.