Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Zenici obilježeni Svjetski dan srca i Dan bez automobila

ManifestacijaCuvajteVaseSrce_fotoENB

“Svjetski dan srca” i “Dan bez automobila” u Zenici su obilježeni pod motom „Čuvajte Vaše srce – Volite Vaše srce“.

Manifestaciju je organizirao Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama.

U cilju podizanja svijesti javnosti o značaju fizičke aktivnosti, Institut je priredio promotivnu biciklističku gradsku vožnju i zajednički ples sugrađana na Trgu Alije Izetbegovića, a po završetku fizičkih aktivnosti sugrađani su se na promotivnom štandu poslužili voćem, osvježavajućim pićem i zdravim grickalicama, s ciljem promocije zdravog načina ishrane.

– Cilj ovih aktivnosti je motivacija naših sugrađana, da ih podstaknemo da vode računa o svom zdravlju sa ovim malim jednostavnim promjenama – kazala je uime organizatora manifestacije doktorica Elma Kuduzović.

Istovremeno je organiziran info-štand gdje je ditribuiran promotivni materijal i vršeno mjerenje krvnog pritiska, s obzirom na to da je visoki krvni pritisak broj jedan kao faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. Kardiovaskularne bolesti u svijetu su svake godine uzrok 17,5 miliona prijevremenih smrti, a očekuje se da će ta brojka do 2030. godine porasti na 23 miliona.

U sklopu manifestacije „Čuvajte Vaše srce – Volite Vaše srce“ zaposlenici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica danas su sudjelovali i u akciji dobrovoljnog darivanja krvi, koja je organizovana u saradnji sa Crvenim križom Grada Zenice i Transfuzijskim centrom Kantonalne bolnice Zenica.