Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Buđenje empatije

Udruženje “Eko Habitat” u Goraždu postavilo “Dobre čiviluke”

dobri civiluci gorazde (1)

Napominje da je namjera dobrih čiviluka ustvari pokušaj da se građani usmjere za čistiji grad, ali da se ujedno kod njih probudi i suosjećaje i empatija

Na dvije lokacije u Goraždu, u naseljima Panorama i Prvi maj, postavljeni su “Dobri čiviluci” na koje građani mogu odložiti odjevne predmete koji im nisu potrebni ali i hranu u vrećicama i druge stvari, koje nekome mogu biti od pomoći.

Ideja je potekla od udruženja “Eko Habitat” a u djelo ju je provela obrtnička radnja “Pop inox”.

– Eko Habitat je pokrenuo kampanju za čistiji grad jer tada nije bilo ni kanti. U međuvremenu, prije nego što su stigla sredstva na naš račun, Grad Goražde je kupio kante i zanovio te instalacije, tako da smo mi imali određena sredstva na raspolaganju koja smo rasporedili za dobre čiviluke. Za sada smo uradili dva jer smo imali toliko sredstava uz svu dobru volju i onih koji su ih pravili, a tu bih pomenula i Iris print d.o.o iz Novog Goražda koji su od sebe uradili natpise sa objašnjenjima za što taj čiviluk služi – pojašnjava Amela Džafović – Kešan iz udruženja Eko Habitat.

Napominje da je namjera dobrih čiviluka ustvari pokušaj da se građani usmjere za čistiji grad, ali da se ujedno kod njih probudi i suosjećaje i empatija.

– Mnogi bacaju sve što stignu na travnjake, trotoare, ulice, a grad ne čine zgrade nego ljudi i ako mi počnemo da čistimo sve redom i upozoravamo one koji ne brinu o čistoći, onda imamo šansu da ga učinimo i ljepšim i čistijim. S druge strane, najvažinije je da se čuva dostojanstvo ljudi, jer niko ne zna da li ste došli da okačite ili uzmete odjevni predmet. Uradit ćemo tag lokacije kako bi migranti i oni koji ovuda prolaze znali za te tačke gdje mogu da svrate – istakla je ona.

Napominje da je ideju zasad podržao značajan broj građana čije su reakcije pozitivne.

– Njihovo mišljenje o sve ovome i velika podrška je nešto za nas neočekivano. S druge strane ima i onih koji u svemu pa i u ovome vide nešto loše, ali neka “pometu ispred svojih vrata” a mi ćemo se brinuti o ostalom – kazala je Džafović – Kešan.

Dobri čiviluci imaju cilj da potaknu ljude na solidarnost, razvijanje empatije prema onima koji nisu u mogućnosti kupiti i obnoviti garderobu, razvijati svijest da se odjevnom predmetu može produžiti vijek trajanja ukoliko nama nije potrebna. Odjeća koja vam ne treba ili hrana koju bi možda bacili ostavite u vrećici na “dobrom čiviluku” nekome možda i posluži – poruka je iz Udruženja “Eko Habitat”.