Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ugovaranje brakova na pijaci: Očevi prodaju kćerke za nekoliko hiljada eura

ugovaranje brakova1

Romska zajednica Kaladžije četiri puta godišnje se okuplja na velikoj tržnici u Bugarskoj gdje se tim prilikama prodaju djevojke za brak. Ekipa Al Jazeere posjetila je jedan od takvih događaja i tamo zatekla brojne pripadnike ove zajednice, dotjerane i našminkane djevojke i zlatom okićene mladiće koji biraju svoje buduće supruge. Nerijetko se događa da djevojka i njen novi suprug pri prvom susretu sklope dogovor o braku, tj. da mladoženja i njegova porodica odmah traže i plate djevojku koju žele, ali najčešće se to odvija na nekom od sljedećih susreta.

Dvije djevojke koje su stajale na tržnici odjevene u svečane haljine, novinarima su rekle da im nimalo ne smeta ovaj način ugovaranja brakova i da je plaćanje mladenke samo tradicija.

“Mi se ne prodajemo, djevojka i mladić sami odluče stupiti u brak”, rekla je jedna od njih u nadi da će pronaći muškarca koji će je kupiti.

“Ova tradicija polako odumire, sve je manje novca, preuzimamo bugarske običaje”, rekao je jedan od kupaca na tržnici.

Otac jedne od djevojaka na pijaci dodao je “Nema šanse da svoje dijete dam besplatno, izgubio bih sav ugled i ni nju ni mene više niko ne bi poštovao.”

Kaladžije su jedna od najzatvorenijih romskih zajednica na svijetu, a brakovi u ovoj zajednici mogu se razvesti samo nakon odluke starješine.