Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Huko huko kup" u Foči

Uhvaćen kapitalni primjer “drinske kraljice”: Bacala se sat ipo dok nije zagrizla

pobjednik-huko-pustanje-2-650×388

Obje ulovljene ribe su, kako to propozicije takmičenja nalažu, odmah nakon mjerenja i fotografisanja, vraćene u Drinu

Drugog dana “Huko huko kupa” u Foči, takmičari su u rijeci Drini uspjeli da upecaju dvije mladice, od kojih je jedna kapitalni primjerak.

Radomir Đerić iz Rogatice uspio je da ispod Južnog mosta slobode, na ulazu u Foču, nadmudri mladicu dugu 92 centimetra, pa je zasluženo osvojio pobjednički pehar.

Slaviša Petrić iz Pljevalja ulovio je manji primjerak “drinske kraljice” dugačak 33 centimetra i to oko dva kilometra nizvodno od Foče, u blizini Medicinskog fakulteta.

Obje ulovljene ribe su, kako to propozicije takmičenja nalažu, odmah nakon mjerenja i fotografisanja, vraćene u Drinu, što je zabilježeno i video snimcima.

Đerić priča da je za dva dana takmičenja obišao više lokacija na kojima se obično skrivaju mladice, da bi ga ribolovačka sreća poslužila u nedjeljno jutro u samom gradu.

Mladicu je ulovio na silikonsku ribicu veličine 15 centimetara.

VEZANI TEKST: Neretva ostaje bez autohtone ribe?

“Sat i po se konstantno bacala, dok nije zagrizla, a izvlačenje je trajalo desetak minuta. Teška je oko osam kilograma i može se reći da je kapitalan primjerak, s obzirom koliko je njeno stanište uništeno i populacija prilično istrijebljena”, priča Đerić.

On ističe da je ribolov prije svega opuštanje i druženje, a da je lov na mladicu poseban.

“Kada počne sezona lova na mladicu, ja totalno zanemarim svaki drugi vid ribolova. Mnogo mi je drago što je u Foči ponovo oživljeno ovo takmičenje, zahvaljujući entuzijastima iz Foče”, rekao je Đerić.

Pobjednik “Huko huko kupa” upozorio je da je mladica, koja je veliko prirodno blago, ugrožena i da će njen opstanak biti doveden u pitanje najavljenom izgradnjom tri hidroelektrane u gornjem toku Drine i pretvaranjem ovog dijela rijeke u tri akumulaciona jezera.

“U takvim uslovima, moći će da opstane vrlo teško, samo uz poribljavljanja. Kod nas na Prači su na 20 kilometara dužnih napravljene četiri hidrocentrale i ta rijeka je potpuno uništena”, upozorio je Đerić.

Mladica je najvredniji i najveći trofej za svakog riječnog ribolovca, a uz Đerića na ovom takmičenju da je ulovi pošlo je za rukom i Slaviši Petriću iz Pljevalja.

“To je manji primjerak, oko pola kilograma, dugačka 33 centimetra. Naravno, na zadovoljstvo svih nas učesnika, vraćena je u vodu”, kaže Petrić, koji ima veliko iskustvo u lovu na mladicu i to sa rijeke Ćehotine, desne pritoke Drine.

On ističe da mladicu lovi već 30 godina, a da je najveći primjerak koji je ulovio bio težak 13 kilograma.

“Mi u Crnoj Gori pokušavamo da poribljavanjem vratimo populaciju mladice u Ćehotinu. U planu je da uzmemo mladicu koja se mrijesti vještačkim putem u Ivanjici”, kaže Petrić.

I Fočaci imaju slične planove kada je u pitanju borba za opstanak ove atraktivne vrste.

Milan Rudinac, predsjednik Sportsko-ribolovnog društva “Mladica” koje je nakon 12 godina organizovalo “Huko huko kup”, ističe da će se maksimalno potruditi da sačuvaju mladicu.

“Ostvarili smo kontakte sa ljudima koji se u BiH bave vještačkim mrijestom mladice i najvjerovatnije da ćemo na proljeće početi realizaciju projekta poribljavanja ovog dijela Drine mladicom”, rekao je Rudinac.

On je izrazio zadovoljstvo zbog velikog odziva takmičara.

“Nadamo se da će ih iz godine u godinu biti sve više. Na našu radost, imali smo dvije ulovljene ribe, što je uljepšalo ovo ribolovačko druženje, tako da su svi prezadovoljni”, rekao je Rudinac.

Na dvodnevnom “Huko huko kupu”, na početnih 30 kilometara Drine, mladicu su lovila 34 ribolovca iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

U Ramskom jezeru uhvaćen šaran kapitalac od 28,4 kg (VIDEO)