Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

švedska

Ukinuli su sve mjere, ali starijim osobama preporučuju četvrtu dozu vakcine

cjepivo-vakcina-pixsell

Švedska je prošle sedmice ukinula sve epidemiološke mjere, prestala s masovnim i besplatnim testiranjem na covid-19 i potpuno otvorila granice za sve građane Evropske unije

Švedska zdravstvena agencija preporučila je u ponedjeljak starijim osobama od 80 godina da pime drugu dopunsku dozu vakcine protiv COVID-19, što je ukupno četvrta vakcina, kako bi se spriječilo opadanje imuniteta usred širenja omikron varijante.

Preporuka se također odnosi na sve koji žive u staračkim domovima ili koji primaju usluge kod kuće. Druga dopunska doza bi trebala biti primjena najmanje četiri mjeseca nakon prve dopunske vakcine, navodi agencija u saopćenju.

Švedska je ranije ove godine dosegla rekordne nivoe zaraze jer se omikron brzo širio zemljom, javlja Reuters.

Vlasti se oslanjaju na blaže simptome ove varijante kako bi ublažile pritisak na zdravstvenu zaštitu i ukinule restrikcije te smanjile testiranje ovog mjeseca.

Infekcije su i dalje rasprostranjene, a Agencija za zdravstvo saopćila je da je posljednjih sedmica zabilježen sve veći broj slučajeva među grupama s većim rizikom od ozbiljnih bolesti, kao što su štićenici staračkih domova.

Podsjetimo, Švedska je prošle sedmice ukinula sve epidemiološke mjere, prestala s masovnim i besplatnim testiranjem na covid-19 i potpuno otvorila granice za sve građane Evropske unije.