Prva američka država

Uklanjanje kondoma bez pristanka zakonom zabranjeno u Kaliforniji

zastita unsplash (1)

Okružna tužiteljica San Francisca Chesa Boudin rekla je da će ovaj zakon osigurati da se zaštite sve žrtve i oni koji su preživjeli seksualno zlostavljanje

Guverner Kalifornije Gavin Newsom potpisao je zakon koji zabranjuje uklanjanje kondoma sa polnog organa bez pristanka tokom seksualnog odnosa, popularno poznato kao “stealthing”. Ovim aktom je Kalifornija postala prva američka država koja je ovakav potez učinila nezakonitim, javlja CNN.

Novi zakon čini uklanjanje kondoma bez pristanka seksualnim napadom i potvrđuje da ta praksa “nanosi dugotrajne fizičke i emocionalne povrede žrtvama” – izjavila je Cristina Garcia, zastupnica u parlamentu, demokrata i autor zakona.

Garcia, kao dugogodišnja zagovornica ovog zakona, rekla je da se izvještaji o učestalim pojavama ‘stealthinga’ povećavaju među ženama i homoseksualcima. Rekla je da se nada da će druge države usvojiti sličan zakon jasno stavljajući do znanja da “uklanjanje kondoma bez pristanka seksualnog partnera nije samo nemoralno već i protuzakonito”.

Garcia je također napisala skupštinski prijedlog zakona 1171, koji je Newsom također potpisao, kako bi se eliminirao “izuzetak u slučaju supružničkog silovanja” i “osiguralo da se silovanje supružnika tretira i kažnjava jednako ozbiljno kao i silovanje nebračnog druga”, prema riječima skupštinske zastupnice.

– Silovanje je silovanje. Bračna dozvola nije izgovor za počinjenje jednog od najnasilnijih i sadističkih zločina u društvu – podvukla je Garcia.

U saopćenju, okružna tužiteljica San Francisca Chesa Boudin rekla je da će ovaj zakon osigurati da se zaštite sve žrtve i oni koji su preživjeli seksualno zlostavljanje i da se silovanje počinjeno nad supružnikom prema zakonu tretira jednako ozbiljno kao i silovanje nad bilo kojom drugom žrtvom.

– Podržavam zakon AB 1171 kako bi se osigurala potrebna zaštita za žrtve nasilja u porodici i preživjele osobe koje trpe seksualno zlostavljanje, a za one koji su počinili silovanje u braku zahtijevala kaznena odgovornost – navela je Boudin.