Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Umalo oćelavila zbog proizvoda kojeg većina žena obožava (FOTO)

23/07/2018

Nažalost, priča jedne žene dokazuje da u njima nema ništa čarobno, već vam mogu uništiti život. Suhi šampon mnogim ženama je spas u zadnji čas kad im se kosa zamasti, a nemaju je vremena oprati.

Nicole Baxter vjeruje da joj je korištenje suhog šampona uništilo vlasište zbog čega je na nekim mjestima potpuno oćelavila, piše Cosmopolitan.

Kad je primijetila da gubi kosu, otišla je doktoru.

“Vlasište me jako svrbilo i ljuštilo se. Posvuda sam imala crvene mrlje i mjehure te sam se osjećala kao da mi skalp gori, čak sam se noću budila zbog bolova i neugode”, ispričala je.

Doktor joj je dijagnosticirao triangularnu alopeciju te je poslao na biopsiju skalpa kako bi otkrio uzrok alopecije.

Rekao joj je da joj vlasište mora biti čisto za biopsiju te da ne koristi suhi šampon nekoliko dana prije postupka.

Nicole je tada potpuno prestala koristiti suhi šampon, a u sljedećih nekoliko sedmica primijetila je da je vlasište više ne peče. Kad je došlo vrijeme za biopsiju, doktor je primijetio da joj se koža značajno oporavila.

“Usporedio je moje vlasište sada s fotografijama koje je snimio prije nekoliko mjeseci i pitao me šta sam promijenila. Rekla sam da sam prestala koristiti suhi šampon, ali da je sve ostalo isto. Tada je bilo jasno što je uzrok mojim problemima”, dodala je.

I dalje ima područja glave na kojima je ćelava, a liječnici nisu sigurni da će joj kosa ponovno izrasti. Ipak, sad se osjeća mnogo bolje te je najavila da više nikada neće koristiti suhe šampone.

Kako piše Atlantic, suhi šamponi dovode do gomilanja različitih supstanci na vašem vlasištu koje zagušuju korijen kose. Ako ih nastavite koristiti, nagomilani slojevi samo se povećavaju i iritiraju kožu te dovode do ispadanja kose. Stručnjaci savjetuju da suhe šampone ne koristite svaki dan te da češće perete kosu običnim šamponom kako bi se vlasište oporavilo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.