Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umrla najmanja majka na svijetu: Tri puta rodila iako su je upozoravali da će je to ubiti

stacey7

Preminula je najmanja majka na svijetu, Stacey Herald (44) iz Kentuckyja.

Stacey je zbog rijetkog genetskog poremećaja narasla samo do visine od 71 centimetar, a iako su joj ljekari savjetovali da ne rađa jer bi je to moglo ubiti, rodila je troje djece: Kateri (11), Makayu (10) i sedmogodišnjeg Malachija.

Doktori su je upozoravali da bi joj zbog njene visine u trudnoći beba mogla zdrobiti srce i pluća, no Stacey je toliko željela imati porodicu da je sve riskirala samo da to postigne.

Njeno dvoje djece Kateri i Malachi naslijedili su majčin poremećaj. Maleni Malachi rodio se čak osam sedmica prerano, a iako je to uobičajeno kod djece s njegovim poremećajem, nije imao nijednu slomljenu kost nakon poroda.

“Ljudi s našim poremećajima se često rode sa slomljenim rukama ili nogama jer su naše kosti jako krhke i porod ih može slomiti, ali njemu se to nije dogodilo. Objasnila sam svojim kćerima da su svi oni jako posebne bebe, no da će morati biti jako pažljive prema bratu dok malo ne poraste”, ispričala je svojedobno Stacey.


Iako je bila vezana za kolica, Stacey se aktivno brinula za svoju djecu zajedno sa suprugom Willom (33) kojeg je upoznala dok je radila u supermarketu, a vjenčali su se četiri godine kasnije.

Malachija je redovno dojila, a imala je i posebnu platformu pomoću koje mu je mogla mijenjati pelene.

“Sve što ja ne mogu, Will može”, rekla je ona. Njen suprug koji je visok 175 centimetara, posao oko beba bi preuzimao noću jer je njoj bilo teško ustajati.

Posebno joj je teško bilo brinuti se za kći Makayu (jedinu koja nije naslijedila poremećaj) jer je već s dvije godine bila veća od mame.

“Nisam je mogla fizički smiriti ako bi se uzrujala jer je bila prevelika pa je Will morao uskakati”, prenosi njenu izjavu Daily Mail.

https://www.youtube.com/watch?v=iszNx-bNSac