Život i zdravlje

JURAJ HRŽENJAK

Umro jedan od najstarijih partizana, čovjek koji je spojio Tita i Jovanku (FOTO)

16/06/2020

Svojim životom potvrdio je da je vršnjak 20. stoljeća, koje je obilježio svojom stalnom borbom i bio je sudionik mnogih velikih i ključnih događaja ovdašnje istorije

U 103. godini burnog života umro je najstariji hrvatski partizan, legendarni Juraj Đuka Hrženjak.

Otišao je mali veliki čovjek, mirno i samozatajno, kako je i živio. Rodio se prevratničke 1917. godine u “šusterskoj”, radničkoj porodici u Negovcu kod Vrbovca, u danima Prvog svjetskog rata, nekoliko dana nakon što je pao ruski car Nikolaj II, na drugi mandat stupio američki predsjednik Woodrow Wilson, a prvi pokušaj proboja Solunskog fronta kod Bitole nije uspio, piše Jutarnji list.

Svojim životom potvrdio je da je vršnjak 20. stoljeća, koje je obilježio svojom stalnom borbom i bio je sudionik mnogih velikih i ključnih događaja ovdašnje istorije.

Juraj Đuka Hrženjak (fotografisan 2018. godine)

“Prošao sam zaista puno toga, i sreće i straha sam se ‘nauživao’, odrastao, učio se i stjecao iskustvo u možda najgorim vremenima, koja su bila istodobno i velika i mizerna. Gledao ljudsku hrabrost i ljudski šljam. Često se pogledam u ogledalo i pitam ono što me mnogi pitaju: ‘Đuka, je li ti to sve trebalo? Je li ti nečega žao?’ I odgovaram: ‘Ne, ne bih mijenjao svoj život, premda mi bude teško kada vidim što se danas događa i kako se želi promijeniti povijest i činjenice. I najgore mi je kad vidim kako se pljuje po djedovskim grobovima i naporima” – rekao je na proslavi svog 102. rođendana – zagrebački ilegalac, koji je čak neko vrijeme kao obavještajac radio u uredu tadašnjeg ustaškog ministra Joze Dumančića, partizanski borac, sudionik ZAVNOH-a, organizacije koja je temelj današnje slobodne Hrvatske, a potom i sudac Ustavnog suda SR Hrvatske, suborac takvih legendarnih velikana poput Ivana Šibla, Vece Holjevca, Andrije Hebranga, Kate Pejnović, ali i Franje Tuđmana, kojeg je još znao otprije Drugog svjetskog rata, kad su se susretali na ilegalnim sastancima.

Kazat će tada da mu teško pada kada vidi kako nas žele omalovažiti našu borbu, pa i nazvati nas nepodobnima, još sam ponosniji na nas partizane, na ilegalce koji su stavljali život na kocku za slobodu i pravednost, premda mi je nekad žao što sam, eto, morao to doživjeti.

Na fotografiji: Juraj Hrženjak kao direktor Političke škole ‘Josip Broz Tito’ u Kumrovcu

Uvijek je rado prepričavao legendarnu priču, kako je baš on “odgovoran” za brak Josipa Broza i Jovanke Budisavljević. Naime, pričao je, u Lici, gdje je bio u partizanima u II ličkoj, postojala je “ženska četa” i bila je, priča, među njima i Jovanka.

“Iz Vrhovnog štaba tražili su neku pismenu i pametnu curu, pa sam se odmah sjetio zgodne i pametne Jovanke”, smijao se Đuka dok bi prepričavao tu anegdotu.

“Ali za ono što se kasnije dogodilo, ne snosim odgovornost, znao bi pričati dok je uvlačio dugi dim cigarete.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.