Život i zdravlje

ice bucket challenge

Umro Patrick Quinn, jedan od kreatora pokreta koji je postao svjetski fenomen

23/11/2020

Patrick Quinn, jedna od osoba koja stoji iza globalno popularnog Ice Bucket Challengea, umro je u 37. godini, javlja BBC

Quinn je nakon sedmogodišnje borbe s amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS) umro ovoga vikenda, a upravo zbog te bolesti je i pokrenut popularni izazov.

“Javljamo s velikom tugom da je Patrick rano jutros preminuo u 37. godini. Bio je blagoslov svima nama. Sjećat ćemo ga se po hrabrosti i neumornosti u borbi protiv ALS-a”, objavio je na Facebooku The ALS Association.

The Ice Bucket Challenge nije započeo s Quinnom, ali su on i njegova porodica pomogli da postane svjetski poznat fenomen na društvenim mrežama u ljeto 2014.

Kako bi završili izazov, ljudi su nakon polijevanja kantom hladne vode morali nominirati druge da učine isto ili darovati novac za kampanju. Često bi učinili i jedno i drugo, a u izazovu su učestvovali brojni poznati, poput voditeljice Oprah Winfrey, pjevačice Lady Gage pa čak i američkog predsjednika Donalda Trumpa, te pregršt drugih zvijezda iz sporta i šoubiza.

Amiotrofična lateralna skleroza uzrokuje odumiranje neurona koji kontroliraju većinu mišića u tijelu pa kako bolest napreduje tako, u samo nekoliko mjeseci ili godina, oboljeli postanu potpuno nepokretni.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.