Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ice bucket challenge

Umro Patrick Quinn, jedan od kreatora pokreta koji je postao svjetski fenomen

pq

Patrick Quinn, jedna od osoba koja stoji iza globalno popularnog Ice Bucket Challengea, umro je u 37. godini, javlja BBC

Quinn je nakon sedmogodišnje borbe s amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS) umro ovoga vikenda, a upravo zbog te bolesti je i pokrenut popularni izazov.

“Javljamo s velikom tugom da je Patrick rano jutros preminuo u 37. godini. Bio je blagoslov svima nama. Sjećat ćemo ga se po hrabrosti i neumornosti u borbi protiv ALS-a”, objavio je na Facebooku The ALS Association.

The Ice Bucket Challenge nije započeo s Quinnom, ali su on i njegova porodica pomogli da postane svjetski poznat fenomen na društvenim mrežama u ljeto 2014.

Kako bi završili izazov, ljudi su nakon polijevanja kantom hladne vode morali nominirati druge da učine isto ili darovati novac za kampanju. Često bi učinili i jedno i drugo, a u izazovu su učestvovali brojni poznati, poput voditeljice Oprah Winfrey, pjevačice Lady Gage pa čak i američkog predsjednika Donalda Trumpa, te pregršt drugih zvijezda iz sporta i šoubiza.

Amiotrofična lateralna skleroza uzrokuje odumiranje neurona koji kontroliraju većinu mišića u tijelu pa kako bolest napreduje tako, u samo nekoliko mjeseci ili godina, oboljeli postanu potpuno nepokretni.