Život i zdravlje

Objavljene preporuke

UNESCO predlaže stavljanje Venecije na spisak ugrožene svjetske baštine

22/06/2021

Među prijedlozima za uvrštavanje u spisak ugroženih lokacija svjetske baštine je i veliki koralni greben kod Australije zbog njegovog narušavanja izazvanog klimatskim promjenama

Venecija i Budimpešta bi mogle da budu stavljene na UNESCO-ov spisak ugrožene svjetske baštine, a komercijalna luka u Liverpoolu da bude skinuta sa spiska svjetske baštine zbog suviše brzog razvoja, saopštila je UN organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Preporuke savjetodavnih tijela UNESCO objavljene su uoči sastanka Komiteta svjetske baštine koji će biti održan u Fujuu u Kini od 16. do 31. jula i na kome će se odlučiti o eventualnom prihvatanju tih preporuka. U Veneciji uticaj masovnog turizma spada među kriterijume zbog kojih je UNESCO zatražio da se taj grad stavi na spisak ugrožene svjetske baštine.

Kada je riječ o Budimpešti pogođene su obale Dunava i kvart Budimskog dvorca, dvorski kompleks mađarskih kraljeva. Radi se o neblagovremenim rušenjima i velikoj izgradnji posebno visokih zgrada koje mijenjaju prirodu tih istorijskih mjesta.

Među prijedlozima za uvrštavanje u spisak ugroženih lokacija svjetske baštine je i veliki koralni greben kod Australije zbog njegovog narušavanja izazvanog klimatskim promjenama.

Kada je riječ o komercijalnoj luci u Liverpoolu odluka UNESCO-a bi mogla da bude još snažnija jer se radi o potpunom skidanju tog objekta sa spiska svjetske baštine.

Veliki projekat razvoja dokova u Liberpoolu nazvan “Liverpool Waters”, imao bi duboko negativan uticaj za istorijske zgrade, prema ocjeni UNESCO-a.

Uprkos ponovljenim upozorenjima UNESCO-a razvoj projekta nije zaustavljen.

Gradonačelnik Liverpoola Steve Rotteram izrazio je žaljenje zbog ovog UNESCO-ovog prijedloga. “To je duboko razočaravajuće, ponosni smo na našu istoriju ali naše naslijeđe je vitalni dio revitalizacije grada”, rekao je on u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama.

On je pozvao UNESCO da prihvati poziv za posjetu gradu umjesto što donosi odluke na stolu, na drugom kraju svijeta.

Još jednoj svjetskoj lokaciji prijeti skidanje sa spiska svjetske baštine, prirodnom rezervatu Selus u Tanzaniji zbog masovnog krivolova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.