Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posljedice rata

UNICEF: Prioritetno zaštititi djecu koja bez roditelja dolaze iz Ukrajine

ukrajina-izbjeglice

U međuvremenu, gotovo 100.000 djece u Ukrajini, polovina njih s invaliditetom, živi u institucijama za socijalnu skrb i internatima. Mnoga od ove djece imaju žive rođake ili zakonske skrbnike

Izvršna direktorica UN-ove agencije za djecu (UNICEF) Catherine Russell i visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi pozvali su zemlje koje primaju raseljene Ukrajince da djecu i mlade među njima odmah identificiraju i registriraju.

– Djeca bez roditeljske zaštite izložena su povećanom riziku od nasilja, zlostavljanja i iskorištavanja. Kada se ta djeca presele preko granica, rizici se višestruko povećavaju. Rizik od trgovine također raste u vanrednim okolnostima – upozorili su iz UN-a.

Više od 1,7 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine od početka ruske ofanzive prije gotovo dvije sedmice, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR), a većina, više od milion izbjeglih, otišla je u Poljsku, dok su se ostali uputili u Mađarsku, Moldaviju, Rumuniju, Slovačku i dalje.

Stotine hiljada djece su među izbjeglicama, među kojima i mnoga koja su bez pratnje ili koja su odvojena od roditelja ili članova porodice.

Šefovi UN-ovih agencija rekli su da bi zemlje trebale ponuditi sigurne prostore za djecu i porodice odmah nakon što prijeđu granice te da bi ti prostori trebali biti povezani s nacionalnim sistemom zaštite djece.

S obzirom na trenutnu situaciju, potrebno je proširiti i kapacitete hitne pomoći, dodali su, a trebalo bi uspostaviti i provjerene skrbnike zajedno s drugim službama koje su ključne za zaštitu djece, kao i mehanizme za traženje i spajanje porodica.

– Djeci koja su raseljena preko granica bez svojih porodica, privremeni udomitelji ili druga skrb u zajednici kroz državni sistem nudi veoma potrebnu zaštitu. Usvajanja djece se ne smije događati tokom ili odmah nakon hitnih slučajeva nego je potrebno poduzeti sve napore da se djeca ponovno spoje s njihovim porodicama, kada je to moguće, ako je to ponovno ujedinjenje u njihovom najboljem interesu – naveli su iz UN-a.

U međuvremenu, gotovo 100.000 djece u Ukrajini, polovina njih s invaliditetom, živi u institucijama za socijalnu skrb i internatima. Mnoga od ove djece imaju žive rođake ili zakonske skrbnike.

S izvještajima o institucijama koje žele premjestiti djecu na sigurno u susjedne zemlje ili šire, šefovi UN-ovih agencija naglasili su kritičnu potrebu da se osigura poduzimanje mjera u najboljem interesu djece i da su njihovi roditelji ili druge osobe odgovorne za njih dale pristanak.

Evakuacija djece u institucijama u Ukrajini mora se obaviti u skladu s uputama nacionalnih vlasti, dodali su, a sva kretanja preko granica moraju se odmah prijaviti nadležnim tijelima u zemlji i susjednim državama. Djecu bi također trebalo evakuirati s njihovim identifikacijskim dokumentima, koliko god je to moguće.

Iako su izrazili zahvalnost za solidarnost i spremnost koju su zemlje pokazale, dužnosnici UN-a istaknuli su da su djeca bez pratnje i razdvojena djeca posebno ranjiva zbog čega njihove neposredne potrebe i sigurnost moraju biti prioritet.