Život i zdravlje

po prvi put

Univerzitet Oxford planira testirati vakcinu protiv COVID-19 na djeci

13/02/2021

Regulatori u više od 50 zemalja odobrili su široku upotrebu vakcine Oxford, koju proizvodi i distribuira AstraZeneca, za upotrebu starijim od 18 godina

Univerzitet u Oxfordu prvi put planira testirati svoju vakcinu protiv COVID-19 na djeci, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na ovaj način pokušavaju procijeniti da li je vakcina protiv koronavirusa djelotvorna kod mladih ljudi.

Planirano je da se regrutuje 300 dobrovoljaca u dobi od šest do 17 godina. Navedeno je da je plan da 240 primi vakcinu protiv COVID-19, a ostatak kontrolnu vakcinu protiv meningitisa.

Voditelj kliničkih ispitivanja s Oxforda Andrew Pollard kazao je da je, iako većina djece nema teške simptome COVID-19, “važno uspostaviti sigurnost i imunološki odgovor na vakcinu kod djece i mladih, jer neka djeca mogu imati koristi od vakcinacije”.

Regulatori u više od 50 zemalja odobrili su široku upotrebu vakcine Oxford, koju proizvodi i distribuira AstraZeneca, za upotrebu starijim od 18 godina.

I druge kompanije također testiraju COVID-19 vakcine na djeci.

Pfizer, čija je vakcina već odobrena za upotrebu kod osoba starijih od 16 godina, u oktobru je započeo testiranje vakcine na djeci od 12 godina što je uradila i Moderna u decembru prošle godine.

Pollard je rekao da bi istraživanje i tstiranje na Oxfordu trebalo pomoći kreatorima politike da odluče žele li u nekom trenutku u budućnosti proširiti programe masovne vakcinacije na djecu u cilju osiguranja sigurnosti škola.

“Za većinu djece, za njih same, COVID zaista nije veliki problem”, rekao je Pollard.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.