Uspješna godina za Planinarsko društvo “Planinar” Vogošća

planinar vogosca

I ovog vikenda Planinarsko društvo “Planinar” Vogošća ugostit će brojne planinare, rekreativne sportaše, ljubitelje prirode koji žele pobjeći od gradske magle, smoga i zagađenosti.

Predsjednik društva Alen Breko kazao je Feni da je vrlo zadovoljan brojem posjeta u prošloj godini te izrazio nadu da će 2018. godina biti još uspješnija. Dodao je da su 2017. godine ostvarili oko 1.100 posjeta te da je posebno ponosan na veliki broj planinara koji su posjetili Dom iz Hrvatske i Srbije.

Breko je naglasio da u tekućoj godini imaju velike planove, da će članovi tog društva obići mnoge bh. planine, te kazao da su 1. mart, Dan nezavisnosti BiH dočekali na planini Motka, u blizini Vogošće.

Također je pohvalio saradnju s domaćim planinarskim društvima, a posebno je istakao kolege iz planinarskih društava sa Igmana, Trebevića i iz Pazarića.

Planinarski dom Motka izgrađen je prije nekoliko godina, nalazi se iznad Vogošće u blizini sela Tihovići. Dom je izgrađen na nadmorskoj visini od 1.154 metra, ima 35 ležaja, te može primiti 50 osoba. Zauzima površinu od 220 metara kvadratnih.

Novosagrađani planinarski dom na Motki nakon što je otvoren za posjetitelje postao je jedan značajnijih potencijala i kapaciteta za razvoj turizma na području općine Vogošća, te posebno razvoj seoskog turizma, zbog blizine sela Tihovići.

Udaljen nešto više od desetak kilometara od grada, smješten u netaknutoj prirodi, predstavlja pravu oazu za sve ljubitelje prirode.

Iz Planinarskog društva „Planinar“ iz Vogošće također ističu kako je Motka već postala relativno poznato mjesto za izletnike, jer se radi o prelijepom prirodnom ambijentu kako u zimskom periodu tako i tokom svih ostalih godišnjih doba.

Osim planinarskog doma, staza za šetnju, izvorišta čiste vode, na Motki se nalazi i biciklistička staza duga čak 40 kilometara, koju redovno, kao i putnu komunikaciju prema objektu planinarskog doma, redovno uređuju članovi planinarskog društva i volonteri.