Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svemirski turizam

Uspješno završena historijska misija: Milijarder Branson vratio se iz svemira

branson

Službeno je uloga Richarda Bransona tijekom leta bila sljedeća: testirati i procijeniti iskustvo kakvo planira nuditi budućim klijentima

Richard Branson prvi je milijarder koji je poletio u svemir letjelicom koju je razvila njegova vlastita kompanija čime je pretekao Jeffa Bezosa.

Britanski milijarder Richard Branson prizemljio je bez ikakvih teškoća u nedjelju u Novom Meksiku nakon provedenih nekoliko minuta na granici svemira u svojoj letjelici Virgin Galactic čime je ostvario životni san, ali i važan prvi korak za razvoj svemirskog turizma.

VSS Unity, brod koji je u svemir ponio dva pilota te tri putnika, spustio se na pistu u bazi Spaceport America, u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko u 9:40 po mjesnom vremenu (17:40 po srednjoeuropskom).

Richard Branson koji je u svemirskoj letjelici dok se spuštao prema Zemlji opisao “jedinstveno iskustvo u svom životu”, prvi je milijarder koji je poletio u svemir letjelicom koju je razvila njegova vlastita firma čime je pretekao prvog svjetskog bogataša, Jeffa Bezosa, koji taj put tek treba ostvariti 20. jula.

Milijarderi su već bili u svemiru 2000-ih godina, ali ne vlastitim nego ruskim letjelicama.

Drugi milijarder, vlasnik tvrtke SpaceX Elon Musk, prisustvovao je u nedjelju događaju.

Službeno je uloga Richarda Bransona tijekom leta bila sljedeća: testirati i procijeniti iskustvo kakvo planira nuditi budućim klijentima.

Na nekih 15 kilometara visine, brod se odvojio od svog aviona nosača i počeo supersonični uspon, sve do 80 kilometara visine, što je visina koju su Sjedinjene Države utvrdile kao granicu svemira.

Putnici su tada mogli otkopčati zaštitni pojas te iskusiti nekoliko minuta bestežinskog stanja, diviti se zaobljenosti Zemlje promatrajući je kroz 12 prozora kabine.

Pošto su dosegnuli 90 kilometara visine, brod je počeo spuštanje planiranjem.

“Odmalena želim u svemir i omogućiti stotinama drugih ljudi da to ostvare u sljedećih 100 godina”, rekao je Sir Richard za BBC.

Od sada Virgin Galactic predviđa dva nova probna leta, a nakon toga i komercijalne letove početkom 2022. Ambicije su s vremenom izvoditi 400 letova na godinu iz baze Spaceport America.

Nekih 600 putničkih karata za svemir već je prodano pojedincima iz 60 različitih zemalja — uključivo holivudskim zvijezdama – po cijenama od 200.000 do 250.000 dolara.