Život i zdravlje

Kvalitet sna

Utjecaj nesanice na organizam

24/10/2020

Nesanica povećava rizik za nastanak mentalnih poremećaja kao što su depresija, anksioznost, zbunjenost i frustracija

Gotovo svako od nas doživi nesanicu s vremena na vrijeme. Faktori kao što su stres, umor od posla, ili čak i ishrana mogu utjecati na kvalitet sna. Nesanica može biti hronična (traje mjesec dana ili duže), akutna (traje nekoliko dana ili sedmicu) ili nesanica koja je povezana sa nekim drugim poremećajem i njeno trajanje uslovljeno je trajanjem tog stanja.

Nesanica se također povećava s godinama. Liječenje nesanice naročito je važno jer taj simptom može povećati rizik za nastanak nekih drugih zdravstvenih problema.

Postoje ozbiljni zdravstveni rizici povezani sa hroničnom nesanicom koja može povećati rizik za nastanak problema mentalnog zdravlja, ali uzrokovati i generalne zdravstvene probleme koji uključuju moždani udar, napade astme, slab imunitet, osjetljivost na bol, upale, pretilost, dijabetes, visok krvni pritisak i srčane bolesti.

Nesanica povećava rizik za nastanak mentalnih poremećaja kao što su depresija, anksioznost, zbunjenost i frustracija.

Hronična nesanica obično je uzrokovana stresom ili lošim navikama spavanja. Medicinski uzroci nesanice uključuju mentalne poremećaje, korištenje lijekova kao što su antidepresivi ili lijekova protiv bolova. Nesanicu mogu izazvati i bolesti kao što su rak, srčane bolesti, astma i hronična bol.

Komentari

Autor: Prvo zdravlje

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.