Život i zdravlje

Vakcina koja pretvara rak u hronično oboljenje uskoro stiže u Srbiju

22/05/2015

Kubanska vakcina protiv raka pluća, koja bi uskoro trebalo da bude registrovana u Srbiji, transformiše kancer u hronično oboljenje, te tako pacijente koji je redovno primaju održava u životu, izjavio je kubanski imunolog Pedro Camilo Rodriguez.

[quote_right]Njen cilj nije da izliječi bolesnika koji ima rak pluća u poodmaklom stadijumu, već da on sa bolešću nastavi da živi[/quote_right]

Rodriguez, koji je rukovodio timom koji je stvorio čuvenu terapijsku vakcinu “cimavaks EGF”, u intervjuu za sedmičnjak “Naše novine” objasnio je kako ona djeluje i kod kojih pacijenata je najefikasnija.

Postoje jasni kriteriji po kojima se određuju pacijenti na koje ta vakcina djeluje, a rezultati pokazuju da zavidan broj bolesnika, pošto su je primili, žive duže od pet godina, što bi bez “cimavaksa” bilo nezamislivo, naveo je Rodriguez.

“Cimavaks EGF’ je namijenjen pacijentima koji imaju nemikrocelularni rak pluća u poodmakloj, trećoj B ili četvrtoj fazi”, objasnio je Rodriguez, dodajući da najnoviji rezultati pokazuju da vakcina ima najbolji efekat kod pacijenata koji imaju povišen nivo faktora EGF, odnosno faktora rasta koji izaziva metastaze.

“Njen cilj, da ne budemo pogrešno shvaćeni, nije da izliječi bolesnika koji ima rak pluća u poodmaklom stadijumu, već da on sa bolešću nastavi da živi. Tačnije, vakcina usporava i zaustavlja napredovanje metastaza na druge organe. Samim tim se povećava preživljavanje i kvalitet života”, istakao je kubanski ljekar.

Rodriguez objašnjava da vakcina transformiše kancer u hronično nezarazno oboljenje, kao što su hipertenzija ili dijabetes, a pacijenti u tom slučaju redovno primaju vakcinu koja ih održava u životu, kao inzulin dijabetičare.

Kad je riječ o mogućim kontraindikacijama, kubanski ljekar je naveo da je vakcina “cimavaks EGF” bezbjedna i kao takvu ju je registrovala kubanska agencija za lijekove “CECMED”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.