Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poznata i cijena

Vakcina s Oxforda razvija jak imunitet kod starijih, Pfizer najavio isporuku prije Božića

vakcina

Dvije sedmice nakon druge doze, više od 99% sudionika imalo je neutralizirajuća antitijela. 14 dana nakon prve doze cjepiva, zabilježen je vrhunac reakcije T stanica, još jedne mjere dobre reakcije imunološkog sistema

Oxfordsko cjepivo protiv koronavirusa razvilo je snažan imunološki odgovor kod osoba u 60-im i 70-im godinama, što budi nadu da bi moglo pružiti dobru zaštitu najugroženijim skupinama.

Naučnici koji rade na razvoju cjepiva kazali su kako su rezultati druge faze kliničkih ispitivanja, koja je provedena na 560 zdravih dobrovoljaca, “ohrabrujući” te da sada rade na trećoj fazi gdje se testira može li cjepivo spriječiti zarazu koronavirusom. Preliminarni rezultati treće faze kliničkih ispitivanja trebali bi biti objavljeni u narednim sedmicama.

Nisu zabilježen značajne nuspojave

Sudionici druge faze ispitivanja primili su ili dvije doze oxfordskog cjepiva ili placebo.

“Ispitanici sve tri dobne skupine (18-55, 56-79 i 70+) koji su primili cjepivo imali su slične razine neutralizirajućih antitijela i reakcija T stanica”, naveli su istraživači koji rade na cjepivu i dodali kako tokom ispitivanja nisu zabilježeni nikakvi štetni zdravstveni problemi, odnosno nuspojave, piše Sky News.

Dvije sedmice nakon druge doze, više od 99% sudionika imalo je neutralizirajuća antitijela. 14 dana nakon prve doze cjepiva, zabilježen je vrhunac reakcije T stanica, još jedne mjere dobre reakcije imunološkog sistema.

Do sada su već za tri cjepiva – Pfizer-BioNTech, Sputnik i Moderna – objavljeni ohrabrujući preliminarni rezultati za treću fazu kliničkih ispitivanja. Velika Britanija je već naručila 100 miliona doza cjepiva Oxford, koje proizvodi firma AstraZeneca, 40 miliona doza cjepiva Pfizer-BioNTech i pet miliona cjepiva Moderna.

Cijena 10 eura

Podsjetimo, Europska komisija dogovorila je isporuku cjepiva sa šest kompanija, od kojih je jedno upravo cjepivo koje razvijaju naučnici s Oxforda zajedno s kompanijom AstraZeneca. Ta britanska firma trebala bi za zemlje Evropske unije osigurati najmanje 300 miliona doza.

Cijena oxfordskog cjepiva je 10 eura za dvije doze. Prioritet u cijepljenju imat će stariji od 65 godina, zdravstveni djelatnici i zaposleni u domovima za starije.

Stručnjaci su tokom razvoja cjepiva trebali osigurati da će ono djelovati i kod starijih osoba. Naime, cjepiva imaju tendenciju izazivanja bolje reakcije kod mlađih ljudi zbog slabijeg imunološkog sustava kod starijih osoba, navodi BBC.

Ali, rezultati ispitivanja Sveučilišta Oxford, recenzirani u časopisu Lancet, pokazuju da to ne bi trebao biti problem s njihovim cjepivom i da su starije odrasle osobe u dobi između 56 i 69 te one starije od 70 imale sličan imunološki odgovor kao one mlađe od 55 godina.

“Drago nam je bilo vidjeti da su starije osobe ne samo dobro reagirale na cjepiva već i imale sličan imunološki odgovor kao mlađi ispitanici. Sljedeći korak je testiranje hoće li imunološki odgovor biti dovoljan kao zaštita od zaraze covidom-19”, rekla infektologinja Maheshi Ramasamy iz oxfordske skupine za cjepivo.

Pfizer isporučuje vakcine prije Božića?

Rezultati o učinkovitosti Pfizerove i BioNTechove vakcine pokazali su da je ona 95 posto djelotvorna, što je navelo proizvođače da bi u decembru mogli dobiti odobrenje za distribuciju na američko i evropsko tržište.

Američka uprava za hranu i lijekove bi trebalo da odobri ovu vakcinu za hitnu upotrebu do sredine decembra, rekao je izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahi.

Kako je naveo, uslovno odobrenje bi moglo biti osigurano u drugoj polovini decembra.

– Ukoliko sve bude uredu izgledno je da ćemo dobiti odobrenje u drugoj polovini decembra i započeti isporuke vakcine prije Božića, ali isključivo ukoliko sve bude dobro, rekao je Sahi.

Dodao je da će u petak zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu.