Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenski infektolog

Vakcine prilagođene omikron verziji koronavirusa za dva do tri mjeseca

Coronavirus – Saxony
11 December 2021, Saxony, Dresden: A man is vaccinated by the Dresden doctor Catherina Jürgens in the 5-star Grand Hotel Taschenbergpalais. Due to the rapid development with new infections of the coronavirus in Saxony, more and more vaccination offers before Christmas are rammed out of the ground. Photo: Daniel Schäfer/dpa-Zentralbild/ZB

U Sloveniji je registrovano više od 14.700 novozaraženih koronavirusom i iako je dominantna omikron varijanta zdravstveni stručnjaci upozoravaju da i dalje ima problema u bolnicama zbog delta varijante, kao i da su prisutni problemi zbog mnogih izolacija i karantina

U Sloveniji je registrovano više od 14.700 novozaraženih koronavirusom i iako je dominantna omikron varijanta zdravstveni stručnjaci upozoravaju da i dalje ima problema u bolnicama zbog delta varijante, kao i da su prisutni problemi zbog mnogih izolacija i karantina, javlja Anadolu Agency (AA).

Talas zaraza omikronom verzijom ne jenjava. Prema podacima, u petak je potvrđeno više od 14.700 slučajeva zaraze. Infektolog Janez Tomažič upozorava da se omikron može potcijeniti.

Prema podacima NIJZ-a, u zemlji je više od 153.000 aktivnih slučajeva zaraze. Broj hospitalizovanih pacijenata sa Covid-19 ponovo je porastao na preko 700 nakon više od mesec dana. Glavna zabrinutost je sve veći broj hospitalizovanih pacijenata na jedinicama intenzivne njege – sada ih ima više od 130. Mnogo karantina i izolacija otežava neke društvene sisteme, posebno zdravstvo, obrazovanje, privredu i javni prevoz.

Infektolog Tomažič skreće pažnju na izuzetno visoku infektivnost omikrona, zbog čega su često zaražene osobe iz rizičnih grupa kojima se zbog omikrona pogoršava osnovno zdravstveno stanje. Posljednjih dana, prema njegovim riječima, u bolnici pomoć traže i pacijenti zaraženi omikronom koji su oboljeli od upale pluća i liječe se u tzv. poluintenzivnim jedinicama gdje se prati njihovo zdravstveno stanje.

Verzija omikrona, rekao je, povećala broj pacijenata na jedinicama intenzivne njege, ali ne u velikoj mjeri.

“Nove verzije uvijek dolaze prvo mlađoj grupi ljudi, a zatim prelaze u stariju”, objasnio je Tomažič.

Omicron, navodi mogu dobiti i osobe koje su vakcinisane protiv covid-19, čak i one koji su već primili dodatnu dozu. Doktori i dalje preporučuju vakcinaciju, jer ona štiti od mogućeg težeg toka Covida-19, objasnio je Tomažič.

Vakcine prilagođene verziji omikrona, istakao je, bit će dostupne za otprilike dva do tri mjeseca. Također se razvijaju vakcine koje će se zasnivati ​​na ćelijskom imunitetu i stoga će omogućiti dugotrajniji imunitet, dodao je. Prema njegovoj ocjeni, stanje prebolio, vakcinisan, testiran (PCT) i dalje ima smisla, jer još nije dostignut vrhunac petog talasa epidemije Covida-19.

Podsjetio je da su neke zemlje već došle do vrha, pa je korisno pratiti njihovu i našu epidemiološku sliku u narednim danima i sedmicama.

Govorio je i o post covid stanju, odnosno zdravstvenim problemima nakon Covid-19.

Prema klasifikaciji američkog Centra za kontrolu infektivnih bolesti, radi se o zdravstvenim problemima koji traju četiri sedmice nakon pojave bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija, međutim, navodi da tegobe traju dva mjeseca u periodu od tri mjeseca od pojave bolesti.

“Kod pacijenata sa težim tokom Covida-19 dolazi do oštećenja i oštećenja organa, što dovodi do slabije funkcije organa. Ljudima je stoga potrebna rehabilitacija. Kod osoba koje pate od blagog covid-19, međutim, nesanica, umor, tzv. magla u mozgu, loša koncentracija, oštećenje pamćenja, bol u mišićima, kostima i prstima i kratak dah”, rekao je Tomažič.

Takve probleme Tomažič očekuje i kod zaraženih omikronom verzijom, iako je Covid-19 tog tipa u velikoj mjeri blaži. Najvjerovatnije to će, kaže, biti u manjoj mjeri, jer je mnogo ljudi vakcinisano. Prema britanskoj studiji koju je citirao, bilo je manje slučajeva dugotrajne post covidnosti među vakcinisanim osobama.

Istakao je da je još teško reći šta znači podverzija omikrona registrovana i u Sloveniji.

“Prerano je predviđati kako će nova subverzija omikrona BA.2 uticati na tok epidemije. Do sada smo službeno potvrdili samo jedan primjer ove podverzije u Sloveniji”, naveo je Tomažič.

Tomažič je podsjetio da se bolnice i dalje suočavaju s problemima zbog delta verzije.