Život i zdravlje

Istraživanje

Vakcine upola smanjuju rizik od produženog COVID-a

02/09/2021

Mnoge osobe koje obole od novog koronavirusa oporave se nakon četiri sedmice, međutim pojedini nastavljaju živjeti sa simptomima i posljedicama i nekoliko mjeseci nakon infekcije

Potpuna vakcinacija protiv koronavirusa ne samo da smanjuje rizik od zaraze, već i od toga da se infekcija pretvori u klinički sindrom poznat kao produženi COVID-19, pokazalo je istraživanje londonskog Kraljevskog koledža, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iatraživanje je pokazalo da su kod malog broja ljudi koji se zaraze koronavirusom, uprskoj potpunoj vakcinaciji, šanse da razviju simptome koji traju duže od četiri sedmice smanjene za 50 posto u odnosu na osobe koje se nisu vakcinisale.

U Velikoj Britaniji dosad je u potpunosti vakcinisano 78,9 posto stanovništva, podsjeća BBC.

Mnoge osobe koje obole od novog koronavirusa oporave se nakon četiri sedmice, međutim pojedini nastavljaju živjeti sa simptomima i posljedicama i nekoliko mjeseci nakon infekcije. Ovaj klinički sindrom naziva se post akutni COVID-19.

Istraživači, čiji je rad objavljen u akademskom časopisu “The Lancet” navode kako je jasno da vakcine spašavaju živote i štite od teških oboljenja, ali kako dosad nije bio poznat uticaj vakcina na produženu bolest.

Oni su analizirali podatke prikupljene od britanske aplikacije Zoe Covid Study, koja prati simptome koje su zaražene osobe prijavljivale.

To je značilo da je između decembra 2020. i jula ove godine praćeno zdravstveno stanje više od 1,2 miliona osoba koje su vakcinisane jednom dozom te 971.504 potpuno vakcinisane osobe.

Otkrili su da je samo 0,2 posto, odnosno 2.370 potpuno vakcinisanih osoba prijavilo da je zaraženo koronavirusom nakon vakcinisanja.

Od 592 potpuno vakcinisanih osoba koje su nastavile pružati podatke više od mjesec dana, 31 (pet posto) je razvila sindrom produženog COVID-a 19 (definisan kao bolest koja traje 28 dana ili više nakon pozitivnog testa). U nevakcinisanoj grupi oko 11 posto je imalo produženi COVID-19.

Vodeća istraživačica Claire Steves rekla je da se ljudima sa povećanim rizikom od oboljenja mora dati prioritet kada je u pitanju treća doza.

Britanski ministar zdravlja Sajid Javid rekao je da su vakcine protiv koronavirusa samo u Engleskoj spasile više od 105.000 života i spriječile više od 24 miliona infekcija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.