Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Važnost "podloge"

Vegani mogu imati veći mamurluk od ljudi koji konzumiraju meso

mamurluk-1

Život vegana ima mnogo povlastica, od poboljšanog zdravlja do pomaganja našoj planeti. Međutim, jedna studija je pokazala mogući nedostatak- gori mamurluk

Studije koje su provedene na holandskom univerzitetu Utrecht su došle do zaključka kako hranjive tvari koje konzumiraju vegetarijanci mogu uticati na ozbiljnost mamurluka u vidu glavobolje, povraćanja, ošamućenosti, srčanih palpacija i žeđi.

Saznali su da osobe s manjkom nikotinske kiseline, poznate kao vitamin B3 i cinka imaju mnogo više problema sa mamurlukom ujutru. Suplementi na bazi cinka su negativno povezani sa povraćanjem, što su naučnici objasnili sa tehnikom “bootstrap” koja procjenjuje statistike ispitivanjem skupa podataka da bi nadoknadili veličinu uzorka.

Vitamin B3 se može pronaći u mesu, peradi, avokadu, gljivama, cjelovitim žitaricama dok se cink nalazi u jajima, mliječnim proizvodima i školjkama.
Iako veganska dijeta može omogućiti sve potrebne hranjive tvari, studije su pokazale da je oskudna u odnosu na one koji konzumiraju meso.

Otkrića objavljena u Journal of Clinical Medicine pokazuju poveznicu između većeg unosa nikotinske kiseline i cinka sa znakovima manjeg mamurluka. Dodatno povećanje broja uzoraka u budućim istraživanjima u opasnosti od mamurluka moraju uključiti raznovrsnije upitnike o ishrani ili “zapis o unosu hranjivih tvari kao što je cink i nikotinska kiselina” sa analizama urina i krvi.

Naglasili su i da je uzorak previše mali da bi se oslonili na moguće razlike u spolovima, pa su isključili mogućnost da ih istraže tokom stanja mamurluka.

Iako je veza između većeg unosa nikotinske kiseline i cinka sa blažim mamurlucima značajna, zaključeno je da suplementiranjem ishrane sa vitaminom B3 i cinkom ne može omogućiti “imunost” na posljedice opijanja.