u 2022. godini

Velika posjećenost zaštićenih prirodnih područja KS, većinu čine strani turisti

l_86763a1df43d748d7f3cc16d197673b0

Kada su u pitanju turisti koji su posjetili zaštićena područja, Jelešković ističe da 60 do 70 posto posjetilaca čine strani turisti

Sva zaštićena područja na prostoru Kantona Sarajevo, kojima upravlja Kantonalna javna ustanova (KJU) za zaštićena prirodna područja, bilježe veliku posjećenost u 2022. godini. Radi se o pet područja, Bijambare, Vrelo Bosne, Trebević, Skakavac i Bentbaša.

Direktor KJU za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković u izjavi Feni potvrdio je kako konkretne podatke o posjetama imaju za područja Vrela Bosne i Bijambara jer je na tim područjima uveden sistem naplate.

– Spomenik prirode “Vrelo Bosne” posjetio je 286.201 posjetilac s plaćenom ulaznicom. Zaštićeni pejzaž “Bijambare” je posjetilo 57.710 turista. Ove brojke su neznatno manje od rekordne 2019. godine – istakao je Jelešković.

Kada su u pitanju turisti koji su posjetili zaštićena područja, Jelešković ističe da 60 do 70 posto posjetilaca čine strani turisti.

– Prva tri-četiri mjeseca dominiraju turisti iz susjednih zemalja, a u ljetnim mjesecima preovladavaju turisti iz arapskih zemalja – naglasio je Jelešković.

Govoreći o planovima KJU za zaštićena prirodna područja u 2023. godini, Jelešković je istakao da je u planu poboljšanje posjetiteljske infrastrukture koje uključuje sanaciju toaleta i nastavak zamjene mostova na Vrelu Bosne, obnovu staze na Skakavcu do podnožja vodopada, izgradnju staze na Trebeviću Ravne – Vidikovac te izgradnju novog objekta portirnice na Bijambarama.

– Takođe planiramo izmjenu cjenovnika za Vrelo Bosne i Bijambara, zatim implementaciju aktivnosti vezanih za planove upravljanje po sporazumima potpisanim s resornim ministarstvima komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i privrede KS, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma – kazao je Jelešković.