Poražavajući podaci

Više od 250.000 muških ovisnika o alkoholu u Hrvatskoj

alkohol

Muških alkoholičara je četiri puta više od ženskih koje na psihijatrijskom liječenju završavaju najčešće zbog depresije

Alkoholizam je najčešća zavisnost u Hrvatskoj, gdje ima oko 250.000 uglavnom muških zavisnika o alkoholu, pokazuje najnovija publikacija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o mentalnom zdravlju nacije.

Muških alkoholičara je četiri puta više od ženskih koje na psihijatrijskom liječenju završavaju najčešće zbog depresije.

Psihijatar Ante Bagarić kaže da se od ukupnog broja alkoholičara samo osam odsto liječi, prenose hrvatski mediji.

I kada je riječ o samoubistavima i načinu ubijanja prisutne su polne razlike, pa su gotovo sva samoubistva počinjena vatrenim oružjem i eksplozivom registrovana kod muškog pola, dok su žene sklonije trovanju.

Publikacija o mentalnom stanju Hrvata pokazuje da su mentalni poremećaji na četvrtom mjestu među vodećim grupama bolesti u Hrvatskoj.

Bagarić kaže da su najčešći anksiozni poremećaji, poremećaji raspoloženja, te oni povezani s uzimanjem psihoaktivnih tvari.

Četvrtina građana Hrvatske ima mentalne smetnje s dijagnozom nekog psihičkog poremećaja, druga četvrtina ima “manje izražene psihičke smetnje”, ali ogroman broj osoba uopšte nije svjestan problema.

Mnoge mentalne poremećaje ne prepoznaju ni stručnjaci pa osobe s anksioznim smetnjama godinama dolaze ljekaru i žale se na različite somatske smetnje. Godinama takvi pacijenti obilaze kardiologe, gastroenterologe, fizijatre, ali bez ikakvih rezultata.

Posebno osjetljiv dio društva su starije osobe koje se teško prilagođavaju brzim promjenama u društvu, nesigurne su, često frustrirane i rezignirane.

S vremenom to zaostajanje postaje sve veće i takve osobe bivaju isključene iz svih važnih društvenih procesa.