bridge

Više od 50 mladih zaljubljenika u prirodu obišlo je vrhove planine Visočice na Via Dinarici

7

Cilj projekta BRIDGE je poticati međukulturalni dijalog i interakciju među mladim ljudima iz različitih etničkih i vjerskih skupina i geografskih lokacija okupljenih oko prirode, znanosti, turizma i zaštite okoliša, koji doprinose premošćivanju društvenih i kulturnih podjela i vraćanju povjerenja među mladima

Danas, 24.9.2022. godine, u okivru projekta BRIDGE – Building Relations for Intercultural Dialogue in Bosnia and Herzegovina/Izgradnja odnosa za međukulturalni dijalog u Bosni i Hercegovini, povodom obilježavanja 12 Dana mira, planinarske i biciklističke staze Via Dinarice na planini Visočici obišlo je 100 mladih zaljubljenika u prirodu iz cijele Bosne i Hercegovine.

U sklopu projekta BRIDGE, uz financijsku podršku Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS), koji implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i u partnerstvu s Udruženjem Terra Dinarica, Planinarskim društvom Treskavica i Agencijom Green Visions, organizirana je pješačka i biciklistička tura na vrhove planine Visočice – Drstva i Vito, koji se nalaze na bijeloj stazi Via Dinarice, mega planinarskoj i pješačkoj stazi.

Cilj projekta BRIDGE je poticati međukulturalni dijalog i interakciju među mladim ljudima iz različitih etničkih i vjerskih skupina i geografskih lokacija okupljenih oko prirode, znanosti, turizma i zaštite okoliša, koji doprinose premošćivanju društvenih i kulturnih podjela i vraćanju povjerenja među mladima. Stoga, projekt podupire učenje i avanturu mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, kako bi zajednički iskusili prirodne, kulturne i rekreacijske mogućnosti koje pružaju staze Via Dinarice.

„Geslo Via Dinarice je Povezani prirodom – tako smo danas i mi, planinari i planinarke iz svih krajeva naše zemlje, povezani prekrasnom prirodom Via Dinarice.“, izjavila je jedna od sudionica planinarske ture, Naida Šahbaz, iz Sarajeva.

Domaćini ovog događaja bili su Udruženje Terra Dinarica, Agencija Green Visions, te Planinarsko društvo Treskavica, koje je sudionike ugostilo u svom planinarskom domu Vrela na Tušilima, gdje su se svi sudionici mogli okrijepiti lokalnom hranom i pićem pripremljenim u domu u kojem je smješten i Via Dinarica centar. Također, u samom centru sudionici su imali priliku saznati sve o sadašnjim i budućim aktivnostima na Via Dinarici i u centru.