Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posuško lito

Više od 900 učenika na Sportskim igrama mladih u Posušju

Foto: Općina Posušje
U okviru manifestacije Posuško lito danas se održavaju Sportske igre mladih

Maskota igara, Viktor, zajedno s učenicima i načelnikom zapalila je plamen koji je simbolično označio početak takmičenja

U okviru manifestacije Posuško lito danas se održavaju Sportske igre mladih, jedan od najatraktivnijih i najvećih sportskih događaja za mlade, koji je ove godine okupio više od 900 učenika svih osnovnih škola na platou Trga hrvatskih branitelja u Posušju.

Nakon muzičko-scenskog programa i animacije učesnika za nadolazeće discipline, općinski načelnik Ante Begić uputio je pozdrave svim učesnicima uz želju da se dobro zabave i ostvare dobre rezultate, saopćeno je iz Općine Posušje.

Potom je maskota igara Viktor, zajedno s učenicima i načelnikom zapalila plamen koji je simbolično označio početak takmičenja, a s obzirom na veliki broj učesnika, istovremeno su se održavala takmičenja u nekoliko kategorija na različitim lokacijama.

Tako je na Trgu hrvatskih branitelja održana utrka na 60 metara, a istovremeno je na igralištu OŠ Ivana Mažuranića održano takmičenje u igri graničar.

Tokom poslijepodneva održat će se takmičenje u košarci i malom nogometu za različite uzraste, nakon čega će uslijediti uručivanje nagrada i svečano zatvaranje igara.

Inače, Sportske igre mladih jedna je vodećih svjetskih sportskih amaterskih manifestacija za djecu i mlade koja ima za cilj promociju prijateljstva, solidarnosti i fair playa.

Prvi put su održane 1996. godine u Hrvatskoj, a do sada je na Sportskim igrama mladih učestvovalo preko milion i pol takmičara.

Igre su organizirane pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora i Svjetske nogometne federacije, a podršku im daju eminentna imena iz sportskog i političkog života, navodi se u saopćenju.