Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi izvjestaj

Više od polovine stanovništva na svijetu bit će gojazno ili prekomjerno teško do 2035.

debljina unsplash

Stope gojaznosti posebno brzo rastu među djecom i u zemljama s nižim prihodima, navodi se u izvještaju

Više od polovine svjetskog stanovništva do 2035. godine imat će prekomjernu težinu ili gojaznost ukoliko se ne poduzmu značajne mjere, navodi se u novom izvještaju.

Atlas Svjetske federacije za gojaznost iz 2023. predviđa da će 51 posto svjetskog stanovništva, ili više od četiri milijarde ljudi, biti prekomjerno teško ili gojazno u narednih 12 godina.

Stope gojaznosti posebno brzo rastu među djecom i u zemljama s nižim prihodima, navodi se u izvještaju.

Opisujući te podatke kao “jasno upozorenje”, Louise Baur, predsjednica Svjetskog saveza za borbu protiv gojaznosti, rekla je da tvorci politike moraju odmah djelovati kako bi spriječili pogoršanje situacije.

– Posebno je zabrinjavajuće vidjeti da stope gojaznosti najbrže rastu među djecom i adolescentima – navodi ona u izjavi za javnost.

– Vlade i tvorci politike širom svijeta moraju učiniti sve što mogu da izbjegnu prenošenje zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih troškova na mlađu generaciju – naglasila je.

Izvještaj je otkrio da bi se gojaznost djece mogla više nego udvostručiti u odnosu na nivoe iz 2020. godine, na 208 miliona dječaka i 175 miliona djevojčica do 2035. godine.

Troškovi po društvo značajni su kao rezultat zdravstvenih stanja povezanih s prekomjernom težinom, saopćio je savez; više od četiri triliona dolara godišnje do 2035. ili tri posto globalnog BDP-a.

Autori, međutim, tvrde kako ne okrivljuju pojedince, već pozivaju na usmjeravanje na društvene, ekološke i biološke faktore koji su uključeni u uvjete.

Izveštaj koristi indeks tjelesne mase (BMI) za svoje procjene, broj izračunat tako što se težina osobe u kilogramima podijeli s visinom u kvadratnim metrima. U skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, indeks tjelesne mase iznad 25 je prekomjerna težina, a preko 30 je gojaznost.

U 2020. godini 2,6 milijardi ljudi spadalo je u te kategorije ili 38 posto svjetske populacije.

Izvještaj je također otkrio da su skoro sve zemlje za koje se očekuje najveći porast gojaznosti u narednim godinama zemlje s niskim ili srednjim primanjima u Aziji i Africi.

Podaci će biti predstavljeni tvorcima politika Ujedinjenih nacija i državama članicama naredne sedmice, prenosi Reuters.