Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

COP26

Više od stotinu svjetskih lidera potpisalo deklaraciju o prestanku krčenja šuma

amazon – unsplash

Svjetski fond za prirodu (WWF) pozdravio je preuzete obaveze i saopštio da je deklaracija dobro usklađena s obećanjem nekoliko vlada da će preokrenuti gubitak biodiverziteta do 2030. godine radi održivog razvoja

Više od 100 svjetskih lidera kasno navečer u ponedjeljak potpisalo je deklaraciju kojom obećavaju da će do 2030. godine zaustaviti i preokrenuti trendove u krčenju šuma i degradaciji tla, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema sporazumu se 12 zemalja takođe obavezalo da će osigurati 12 milijardi dolara javnih sredstava između 2021. i 2025. godine za zaštitu i obnovu šuma, a dodatnih 7,2 milijarde dolara će obezbijediti privatni investitori.

Zajedničku izjavu na konferenciji o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda (COP26) u Glasgowu, u Škotskoj, između ostalih su podržali i Brazil, Indonezija i Demokratska Republika Kongo, na čijim teritorijima se nalaze velika prostranstva tropskih kišnih šuma.

Svjetski fond za prirodu (WWF) pozdravio je preuzete obaveze i saopštio da je deklaracija dobro usklađena s obećanjem nekoliko vlada da će preokrenuti gubitak biodiverziteta do 2030. godine radi održivog razvoja.

“Šume pružaju usluge ekosistema koje su kritične za ljudsko, ekonomsko i društveno blagostanje, ali i dalje nestaju alarmantnom brzinom. Posvećenost preko 100 svjetskih lidera da zaustave krčenje šuma i degradaciju tla do 2030. dobrodošla je jer priznaje vrijednost šuma i drugih prirodnih ekosistema”, rekao je Fran Price, iz WWF-a.

Više od 25.000 delegata iz 200 zemalja nalazi se na konferenciji u Glasgowu koja će trajati do 12. novembra, s brojnim panelima, sastancima i popratnim događajima, a svi će tražiti rješenja za smanjenje nivoa globalnog zagrijavanja.