Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Višestruki silovatelj uhapšen nakon 24 godine

Paul Jackson

Paul Jackson, bjegunac koji je optužen za otmicu i silovanje više žena uhapšen je u Meksiku nakon što je 24 godine proveo u bijegu. Njegova je priča nedavno predstavljena u CNN-ovom dokumentarnom serijalu “The Hunt With John Walsh”.

Jackson je uhapšen u ponedjeljak u Guadalajari, gdje je živio pod imenom Paul Bennett Hamilton. Za svoje je zločine zajedno sa svojim polubratom Vanceom Robertsom optužen u junu 1990. godine.

Sud ih je pustio uz kauciju da suđenje čekaju na slobodi, a datum početka suđenja bio je u februaru 1991. godine. Međutim, obojica su pobjegla kada je suđenje trebalo početi.

Vance Roberts je završio na listi najtraženijih američkih kriminalaca prije više od deset godina, a sam se predao policiji nakon što je u bijegu proveo 15 godina. Proglašen je krivim i osuđen na 108 godina zatvora.

Međutim, njegov je polubrat, Paul Jackson bio lukaviji. CNN-ov novinar John Walsh već desetljećima radi emisiju o bjeguncima, a za Jacksona je rekao da je baš za njega najviše čekao da ga ulove.

“On i njegov perverzni i jezivi brat su otimali žene s ulica i držali ih u svojoj kući – mučili ih, zaključavali ih u ormar i držali zatočene kao u nekoj modernoj tamnici”, rekao je Walsh.

Jedna od njih je Andrea Hood. Imala je samo 17 godina kada su je nasilna braća otela. Mučili su je dva dana, više puta silovali i lancima držali vezanu za krevet.

Njezini mučitelji su tražili od nje da čita knjige o pokornim ženama. Kada je pristala, jednu ruku su joj odvezali kako bi mogla okretati stranice. Kada su je ostavili samu, slobodnom rukom je oslobodila drugu ruku i noge, pronašla pištolj, njime razbila prozor i pobjegla.

“Trčala sam po ulici i histerično plakala. Bila sam sva krvava i uplašena da su stalno iza mene”, rekla je Andrea za CNN.

Dvije godine prije nje sličan horor je proživjela i Michaelle Dierich – oteli su je i odvezli u kombiju, a potom zaključali u ormar i danima je seksualno i fizički zlostavljali.

Svjedočila je na suđenju Robertsu i prepričala kako je izgledalo mučenje.

“Mučili ste me i terorizirali. Mentalno i emotivno ste me osakatili to do te mjere da se riječima ne može opisati”, rekla je.

Skoro cijelo desetljeće nakon što se predao, uhapšen je njegov brat u trenutku dok je išao na posao u trgovinu električnih uređaja. Još uvijek se ne zna kada će mu početi suđenje, a policija vjeruje da je u Guadalajari živio nekoliko godina.

Policija je objavila da su nakon dokumentarca na CNN-u dobili dojavu zbog koje su na kraju uspjeli uhapsiti Jacksona.