Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoka stopa preživljavanja ako se rak otkrije u ranom stadiju

pregled dojki

U mjesecu borbe protiv raka dojke, članovi Udruženja studenata medicine u BiH – BoHeMSA organizirali su projekt “Priče iza bolesti”, u okviru kampanje “Pink October”.

Posjetioci Sarajevskog ratnog teatra čuli su priče iz perspektive liječnika, psihologa i pacijentica, kroz različite pristupe tematici.

Razgovarali su o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i poteškoćama s kojima se suočavaju pacijenti i djelatnici unutar zdravstvenog sistema.

Potaknuti činjenicom da se rak dojke najčešće otkriva u poodmaklom stadiju te da postoji svakodnevno suočavanje sa stigmom, članovi BoHeMSA-e odlučili su na jednom mjestu okupiti sve ljude koji se na različite načine suočavaju s tom bolešću.

– Naročito su tome doprinijele hrabre žene koje su svoj put, borbu i želju za preživljavanjem odlučile podijeliti sa drugima – naveli su iz Udruženja BoHeMSA.

Dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Almira Hadžović-Džuvo ponosna je na studente što godinama pokazuju društveno djelovanje te je kazala da će studentske aktivnosti te vrste uvijek imati podršku Medicinskog fakulteta.

Profesionalni osvrt pružili su docenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu specijalista patolog Semir Vranić i specijalista onkolog Timur Cerić.

Specijalisti su naglasili važnost samopregleda još od 20. godine života, te iznimnu ulogu screening testa (mamografije) u ranom otkrivanju raka dojke.

Docent na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta UNSA Amela Dautbegović naglasila je važnost podrške okoline, prvenstvo porodice i prijatelja u vidu stvaranja ugodne atmosfere pune razumijevanja.

Članice Udruženja građanki Renesansa ispričale su svoja iskustva i naglasile da udruženje kontinuirano provodi edukacije, surađuje s medicinskim profesionalcima i nevladinim organizacijama, te djeluje na pružanju podrške i zastupanju interesa oboljelih od raka dojke.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena. Statistike pokazuju da u svijetu godišnje od te bolesti oboli 1.700.000 žena. Jedna od osam žena će tokom života oboljeti od raka dojke. Čak 30 posto oboljelih žena je mlađe od 50 godina.

Ipak, najvažniji statistički podaci pokazuju da je petogodišnja stopa preživljavanja 99 posto ako se rak otkrije u ranom stadiju. Iz tog razloga je imperativ otkriti rak dojke na vrijeme.

– Nažalost, još nema tačnih podatka o oboljelim od karcinoma dojke u BiH jer ne postoji jedinstven registar oboljelih od te bolesti – navodi BoHeMSA.