Život i zdravlje

nova studija

Vjerovatnoća da će nevakcinisani umrijeti od posljedica COVID-19 veća je za 32 posto

04/11/2021
Foto: PIXSELL (Ilustracija)

U istraživanju i analizi ONS-a korištene su stope smrtnosti prilagođene dobi, koje uzimaju u obzir razlike u godinama starosti i brojnost pripadnika dobnih grupa, kako bi se dobila valjano poređenje različitih grupa vakcinisanih i nevakcinisanih

Vjerovatnoća da će nevakcinisane osobe umrijeti od posljedica COVID-19, 32 puta je veća u poređenju sa osobama vakcinisanim sa dvije doze, pokazali su rezultati nove britanske studije.

– Znatno je niža stopa smrtnosti od COVID-19 među onima koji su vakcinisani sa obje doze u poređenju sa onima koji su imunizirani jednom dozom ili nisu uopće vakcinisani – objavio je britanski Nacionalni ured za statistiku (ONS), prenosi Hina.

U istraživanju i analizi ONS-a korištene su stope smrtnosti prilagođene dobi, koje uzimaju u obzir razlike u godinama starosti i brojnost pripadnika dobnih grupa, kako bi se dobila valjano poređenje različitih grupa vakcinisanih i nevakcinisanih.

Rezultati su pokazali da je u razdoblju od 2. januara do 21. septembra ove godine stopa smrtnosti među nevakcinisanim iznosila 849,7 na 100.000 stanovnika, prenose engleski mediji.

Među vakcinisanim s obje doze stopa je bila samo 26,2 na 100.000 ljudi, a za vakcinaciju jednom dozom stopa je iznosila 105,3, dodaje se.

– Ovo su zasad najbolji dostupni podaci o učinkovitosti vakcina i sprečavanju najtežih ishoda COVID-19 – rekao je dr. Peter English, bivši savjetnik u nacionalnom tijelu za kontrolu zaraznih bolesti.

Dodao je i da vakcine nisu stopostotno učinkovite, pa će se neki zaraziti ili umrijeti iako sus e vakcinisali.

– No, važna poruka koja proizilazi iz ovog istraživanje je da je vakcina visoko učinkovito protiv smrtnog ishoda od COVID-19. Vjerovatnoća da ćete umrijeti od posljedica COVID-19 32 puta je manja ako ste vakcinisani, a i jedna doza pruža vam određen nivo zaštite, premda ne kao dvije – istaknuo je English.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.