Abaucin

Vještačka inteligencija pomogla u otkrivanju novog antibiotika protiv superbakterije

antibiotika
Foto: Unsplash
Ilustracija

Očekuje da bi prvi antibiotici u čijem će razvoju pomoći AI mogli stići 2030. godine

Naučnici su upotrijebili umjetnu inteligenciju (AI) kako bi otkrili novi antibiotik koji može ubiti smrtonosnu vrstu superbakterije, prenosi BBC. AI je pomogao suziti hiljade potencijalnih hemikalija na svega nekoliko za testiranje u laboratoriji.

Rezultat je ispao potentni, eksperimentalni antibiotik zvan abaucin, kojem će trebati daljnja testiranja prije nego što se počne koristiti. Istraživači u Kanadi i SAD-u kažu da AI ima moć uveliko ubrzati otkriće novih lijekova, prenosi Hina.

To je posljednji u nizu primjera kako alati umjetne inteligencije mogu biti revolucionarna snaga u nauci i medicini. Antibiotici ubijaju bakterije, no nedostatak je novih lijekova već decenijama, a bakterije postaje sve teže liječiti, kako stvaraju otpor na postojeće lijekove.

Godišnje umre više od milion ljudi od infekcija koje odolijevaju liječenju antibioticima. Istraživači su se fokusirali na jednu od najproblematičnijih vrsta bakterija – Acinetobacter baumannii – koja može inficirati rane i uzrokovati upalu pluća.

Kritična prijetnja

Radi se o jednoj od tri superbakterije koje je Svjetska zdravstvena organizacija identificirala kao “kritičnu” prijetnju. Često ne reaguje na razne antibiotike i problem je za bolnice i staračke domove, gdje može preživjeti na površinama i medicinskoj opremi.

Ljekar Jonathan Stokes, sa univerziteta McMaster, opisuje bakteriju kao “javnog neprijatelja broj jedan” i kaže kako je vrlo često otporna na gotovo svaki antibiotik. Sljedeći korak je usavršavanje lijeka u laboratoriji i potom provođenje kliničkih ispitivanja. Očekuje da bi prvi antibiotici u čijem će razvoju pomoći AI mogli stići 2030.

Zanimljivo je da ovaj eksperimentalni antibiotik nije imao efekta na druge vrste bakterija i djeluje samo na A. baumannii. Mnogi antibiotici ubijaju bakterije bez razlike. Istraživači vjeruju da će preciznost abaucina otežati pojavu rezistencije na lijekove i dovesti do manje nuspojava.