Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlastitu djecu lišila ogromnog nasljedstva: “Nemaju manira ni poštovanja”

Lady Veronica Lucan

Lady Veronica Lucan umrla je baš kao što je i živjela, izazivajući veliku pažnju, kontroverze i špekulacije.

Najpoznatija po suprugu koji je netragom nestao prije 40 godina, Lady Veronica je u oporuci ostavila svoje bogatstvo humanitarnoj udruzi Shelter (Sklonište) koja se brine za britanske beskućnike, piše Jutarnji list.

“U trenucima kada u Britaniji živi više od 300.000 beskućnika, nevjerovatno smo zahvalni zbog podrške koju dobivamo. Imetak Lady Lucan Shelter će iskoristiti za nastavak borbe s lošom stambenom politikom i beskućništvom”, saopštila je udruga.

Ostavivši sav svoj imetak humanitarnoj organizaciji, Lady Lucan je svoju djecu lišila nasljedstva, a to je detalj koji nije promaknuo britanskoj štampi.

Imala je troje djece – Frances, Camillu i Georgea, no još od osamdesetih godina prošlog stoljeća s njima je minimalno, ako i uopće, kontaktirala. Sve do smrti odbijala je imati sa svojom djecom ikakve veze. Njena se djeca u izjavama za medije nisu osvrtala na majčin potez.

“Majčica je ostavila svoje imanje udruzi za beskućnike Shelter”, izjavila je Camilla Bingham za Mail on Sunday.

Lažni Parkinson

U priopćenju za medije nakon njene smrti djeca su toplim riječima opisala svoju majku.

“Sjećamo je se s ljubavlju i divljenjem. Imala je britak um i bila izrazito elokventna. Bila je hrabra, u nekim trenucima pretjerana, i imala je nestašan smisao za humor”, napisala su njena djeca i sestre.

“U svoje vrijeme bila je lijepa, a tokom cijelog života bila je krhka i ranjiva, boreći se s mentalnom nestabilnošću. Za nas će ostati nezaboravna”, stoji u saopštenju u povodu njene smrti u septembru. Tada je, naime, grofica pronađena mrtva u svom stanu. Poslije se saznalo da je počinila samoubistvo nakon što je sama sebi pogrešno dijagnosticirala Parkinsonovu bolest.

Cijeli njen život bio je buran i obilježen udarcima. Prijelomni trenutak dogodio se 1974. godine kada je u Veronicinu domu u elitnoj četvrti Belgravia, u samom srcu Londona, pronađena mrtva dadilja njene djece. Sandra Rivett imala je samo 29 godina. Lady Veronica nikada nije prestala tvrditi da je njen vlastiti suprug John Bingham, sedmi Earl od Lucana, prebio dadilju na smrt. Lady Veronica i suprug udaljili su se, a grofica je vjerovala da je ona trebala biti žrtva. Prema njenom mišljenju, Earl od Lucana je zamijenio nju i dadilju u loše osvijetljenom podrumu. I sama Lady Lucan je ozbiljno pretučena, no uspjela je pobjeći te zatražiti pomoć u obližnjem pubu Plumbers Arms.

Nakon toga tragičnog događaja Earl od Lucana je nestao. Posljednja osoba s kojom je razgovarao bila je njegova majka koju je nazvao i zatražio da dođe i odvede njegovu djecu. Automobil koji je vozio pronađen je napušten i prekriven krvlju u lučkom gradu Newhavenu u Istočnom Sussexu, na obali Engleskog kanala. U pretincu je pronađena cijev slična oružju kojim je na smrt izudarana nesretna dadilja. Otad mu se izgubio svaki trag, iako je povremeno tokom godina bilo glasina da su ga vidjeli u raznim dijelovima svijeta. Istraga koja je uslijedila proglasila ga je ubicom dadilje Rivett.

S vremenom je, 1999. godine, Earl od Lucana proglašen mrtvim, iako su se pojavljivale vijesti o tome da je viđen u Australiji, Irskoj, Južnoj Africi i na Novom Zelandu. Bilo je i tvrdnji da je pobjegao u Indiju gdje živi kao hipi pod imenom Jungly Barry (Barry iz džungle). Njegova supruga Lady Lucan u intervjuu za televiziju prošle godine ponudila je svoju verziju događaja. Ustvrdila je kako vjeruje da je njen suprug skočio s trajekta “tako da su propeleri rastrgali njegovo tijelo kako ne bi bio pronađen”.

“Mislim da je to bilo jako hrabro”, izjavila je Lady Lucan. No, taj slučaj zauvijek ostaje zagonetka.

Šutnja 35 godina

Osim lošeg odnosa sa suprugom, Lady Lucan poslije se udaljila od svoje djece. U oporuci ih nije poštedjela kritika. Naznačila je da ih je zbog njihova “nedostatka manira i poštovanja” odlučila izostaviti iz oporuke. Za troje njene djece to nije moglo biti veliko iznenađenje jer majka s njima nije razgovarala više od 35 godina. Njena kćerka Camilla nije u razgovoru za Daily Mail otkrila o kojem se iznosu radi, ali britanski list tvrdi da je riječ o 576.000 funti.

“Ne želim da moja djeca profitiraju na bilo koji način od moje smrti”, tvrdila je grofica.

Sin George, koji je od oca preuzeo titulu i sada je osmi Earl od Lucana, objavio je da “pozdravlja majčinu odluku”. On se oženio Anne-Sofijom Foghsgaard, kćerkom bogatoga danskog industrijalca.

George i njegove dvije sestre nastavili su nakon strašne noći živjeti s majkom u kući u Belgraviji. No, osam godina poslije skrbništvo nad djecom su preuzeli Veronicina sestra Christina Shand Kydd i njen suprug Bill (George je imao sedam godina u vrijeme ubistva, a 14 kada je sa sestrama počeo živjeti s ujnom). Razlog je navodno bilo to što je Lady Lucan smatrana psihički nestabilnom.

Smrtonosni koktel

No, ona je drugačije gledala na događaj. Kako je ispričala medijima 2015. godine, smatrala je da je njen sin odbacio “privilegije koje je dobio rođenjem” kada ju je napustio kako bi živio s ujnom i ujakom. Također ga je optužila da joj je otuđio važne stvari. Tvrdila je da nije imala psihički slom.

“Skrbništvo je prebačeno Shand Kyddsima jer je moj sin potpisao izjavu da bi mnogo radije živio kao član porodice svoje ujne i ujaka”, tvrdila je Lady Lucan.

Sin George je, s druge strane, tvrdio da nije imao izbora. Imao je, objašnjavao je, samo 14 godina i morao se preseliti jer mu je tako savjetovao pravni savjetnik. Njihova je majka bila i ostala tragična ličnost. Obdukcija je, kad je pronađeno njeno tijelo, pokazala da je popila smrtonosni koktel alkohola i lijekova.