Život i zdravlje

Voće i povrće koje sadrži najviše pesticida

18/06/2015

Jabuka ima najviše pesticida od svih drugih vrsta voća i povrća, a slijede jagode, grožđe, celer, breskve, špinat i slatka paprika. Rezultati su to istraživanja koje je provela američka neprofitna ekološka udruga EWG, a zabrinjava podatak da se ostaci pesticida ne mogu potpuno ukloniti ni temeljitim pranjem. Najnoviju listu “Dirty dozen” za 2015. godinu stručnjaci su složili na temelju analize ostataka pesticida koju je provelo američko Ministarstvo poljoprivrede i FDA, dakle riječ je o uvezenom voću i povrću.

“Konvencionalna metoda uzgoja voća i povrća koristi stotine pesticida kako bi uništila potencijalne nametnike i povećala prinos. Mnoge je pesticide naučna zajednica povezala s povećanom incidencijom karcinoma, neplodnosti, psihičkih poremećaja i sl. dok se za druge tek otkriva eventualno štetno djelovanje. Stoga je korisno znati koje namirnice sadržavaju više pesticida od drugih te kako postupati s namirnicama da bismo uklonili ili smanjili njihovu koncentraciju”, kaže nutricionistica Darija Vranešić Bender za Jutarnji list.

Opće je poznata štetnost pesticida te za njih vrijedi pravilo da treba izbjegavati količine koje su hiljadu puta manje od one za koju je utvrđeno da je toksična. Studija provedena u SAD-u 2009. godine otkrila je kako čak 40 posto američke djece ima nivo bar jedne vrste pesticida znatno veći od određene granične vrijednosti hiljadu puta manje od toksične koncentracije.

Zbog manje tjelesne mase djeca su posebno rizična populacija jer čak i malene količine toksičnih pesticida mogu imati štetan učinak na njihove organe i organske sisteme.

“Budući da su dojenčad i mala djeca posebno osjetljiva na pesticide, poželjan je odabir hrane iz organsko-biološkog uzgoja. Kako je hrana iz organsko-bioločkog uzgoja skuplja od konvencionalno uzgojene, korisno je znati koje voće zadržava najviše pesticida, a koje najmanje”, tumači nutricionistica Vranešić-Bender.

Iako pesticidi mogu doprijeti i u voću, najviše se zadržavaju na kori, odnosno površini. Tragovi pesticida u samom voću ili povrću termičkom će se obradom vjerovatno razgraditi jer su novije grupe pesticida vrlo termolabilne.

Istraživanja su pokazala da se pesticidi izvana mogu isprati vodom. Naša nutricionistica Darija Vranešić-Bender za uklanjanje savjetuje uobičajen tretman: temeljito pranje, guljenje, ribanje četkicom, uklanjanje gornjeg sloja ispod kore.

Lista najotrovnijih

1. Jabuke – Od svih uzoraka jabuka koje su prošle test, 99 posto pozitivno je na pesticide; sadrže i do 56 vrsta različitih hemikalija.

jabuke

2. Breskve – Čak 85,6 posto različitih vrsta breskvi na tržištu sadrži dvije ili više vrsta pesticida, sa 57 vrsta različitih hemikalija.

3. Nektarina – Svaki uzorak uvezenih nektarina pozitivan je na neke vrste pesticida, a 90,8 posto njih sadržavalo je dvije ili više vrsta pesticida.

4. Jagode – U njima je otkriveno 13 različitih pesticida.

5. Grožđe – Na jednom uzorku pronađeno je čak 15 vrsta pesticida.

6. Celer – Kontaminiran sa 13 hemikalija.

7. Špinat – Sadrži različite kombinacije pesticida.

8. Slatka paprika – Gotovo 69,4 testiranih paprika sadržavalo je više vrsta pesticida.

9. Krastavci – Tretirani s čak 68 posto različitih pesticida.

10. Cherry paradajz – Jedan uzorak paradajza zagađen je sa 13 različitih hemikalija.

11. Grašak – Jedan uzorak graška tretiran je sa 13 vrsta hemijskih sredstava.

12. Krompir – Krompir prosječne težine imao više vrsta pesticida od bilo koje druge hrane.

Egzotične sorte najčišće

Avokado sadrži najmanje toksičnih supstanci

avokado

Od testiranog voća i povrća, avokado je “najčišći”. Samo je 1 posto od svih testiranih vrsta avokada na tržištu pokazao tragove otrovnih hemikalija.

Slično je i s drugim egzotičnim voćem te se u čak 89 posto testiranih ananasa, 82 posto kivija, 80 posto papaje, 88 posto manga i 61 posto dinja nije našlo nikakvih tragova pesticida. Nijedno voće ili povrće s liste “15 najčišćih” nije imalo više od četiri vrste pesticida.

Osim egzotičnog voća, malo ili vrlo malo posticida prinađeno je i u kupusu, mahunama, luku, šparogama, patlidžanu, cvjetači i batatu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.