Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Volite hrenovke? Probajte naći postotak mesa na omotu

02/07/2015

Iz Slovenije nam stiže zanimljiva priča, koja bi se itekako mogla ticati i potrošača u Bosni i Hercegovini. Naime, vodeće slovenačko potrošačko udruženje kontrolisalo prethodnih dana kvalitetu hrenovki, te utvrdilo da od osam uzoraka različitih marki kupljenih u trgovačkim lancima ne može potrošačima preporučiti niti jednu jer sadrže mnogo masnoća, a premalo mesa.

[pull_quote_right]Brod od banane: Recepta za super jednostavan desert[/pull_quote_right]

“Najviše nas je razočaralo to da rijetki proizvođači na proizvodu označe postotak mesa u hrenovkama, a upravo to je informacija od važnosti za potrošače”, kazala je Tanja Pajk Žontar iz Saveza za zaštitu potrošača (ZPS).

Od 12 uzoraka hrenovki po cijeni od 4 do 9 eura za kilogram koje su analizirali, niti za jednu vrstu nisu ocijenili da ih mogu preporučiti s obzirom na kvalitetu i cijenu jer je cijena kilograma svinjskog buta 5 eura, a mlade govedine za odreske 8 eura.

Bez grama mesa

Prema slovenskom pravilniku hrenovke bi naime morale sadržavati najmanje 75 posto “mesnog tijesta” od govedine i svinjetine, ali je istraživanje pokazalo da se proizvođači toga ne drže jer je u hrenovkama previše masnoća, kolagena i drugih dodataka, a u jednom analiziranom uzorku uopće nije otkrivena govedina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.