objavljen snimak

Vozači motora pomagali napraviti koridor za vozilo hitne

asjasjasjkasjkasjkasjka (1)

Pravilo hitnog koridora nalaže da se, u slučaju da cestom prolazi vozilo hitne pomoći, vatrogasaca ili policije s uključenom rotacijom, sva vozila koja se nalaze u desnoj traci trebaju pomaknuti što više udesno, a vozila iz lijeve trake što više ulijevo kako bi se sredina ostavila za slobodan prolaz

Na Facebook stranici Hitna uživo 194 objavljena je snimka vozila karlovačke hitne pomoći probija kroz saobraćaj na autocesti. Na snimci se vide i motociklisti koji voze između svije trake i potiču vozače automobila da formiraju hitni koridor za prolazak vozila Hitne.

Pravilo hitnog koridora nalaže da se, u slučaju da cestom prolazi vozilo hitne pomoći, vatrogasaca ili policije s uključenom rotacijom, sva vozila koja se nalaze u desnoj traci trebaju pomaknuti što više udesno, a vozila iz lijeve trake što više ulijevo kako bi se sredina ostavila za slobodan prolaz. Na prometnicama s tri trake ostavlja se slobodna srednja traka.

Zašto je hitni koridor važan?

Kad interventno vozilo hitne pomoći, vatrogasaca ili policije ne može na vrijeme stići na mjesto nesreće, stvaraju se kolone i ugrožava se život unesrećenih. Ako je unesrećena osoba zaprimljena u hitni prijem i dobije odgovarajući tretman u roku jednoga sata od trenutka nastanka ozljede, njene su mogućnosti za preživljavanje veće od 85%.