Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SMACK MY BITCH UP

The Prodigy nakon 26 godina promijenio kontroverzni stih iz svog najvećeg hita?

the prodigy
The Prodigy

Pjesma, originalno objavljena na kultnom albumu The Fat of the Land, izazvala je niz reakcija kada je prvi put objavljena, a jednom je proglašena “najkontraverznijom pjesmom svih vremena”

Bend The Prodigy promijenio je tekst svoje hit pjesme iz 1997. Smack My Bitch Up nakon godina kontraverzi.

Grupa osnovana u Essexu trenutno je na turneji po Evropi. Tokom vikenda su nastupali u Londonu, a snimka s nastupa proširila se društvenim mrežama. Naime, na njoj se čini da frontmen Maxim tokom izvođenja pjesme, umjesto izvornog drugog retka “Smack my bitch up” (ujedno i naslova), ponavlja uvodni stih: “Change my pitch up.”

Independent je tražio komentar benda i objašnjenje je li riječ o promjeni za stalno, no odgovor nisu dobili.

Pjesma, originalno objavljena na kultnom albumu The Fat of the Land, izazvala je niz reakcija kada je prvi put objavljena, a jednom je proglašena “najkontraverznijom pjesmom svih vremena”.

Osim što su hit kritizirali umjetnici, uključujući Tori Amos i Beastie Boys, osudila ga je i američka Nacionalna organizacija za žene (NOW), koja ga je optužila za promociju nasilja nad ženama kao da je to “oblik zabave”.

Kao odgovor, album je uklonjen iz brojnih trgovina u SAD-u, dok je BBC ili potpuno zabranio pjesmu na svojim postajama ili pustio verziju bez teksta. Uprkos napetostima, album je postigao velik uspjeh i u SAD-u i u Velikoj Britaniji. Bio je na vrhu lista u Sjedinjenim Državama osam dana nakon objavljivanja.

Bend je u to vrijeme branio pjesmu, tvrdeći da je to posveta ranoj hip-hop kulturi.