Život i zdravlje

istraživanje

Vrijeme ispred ekrana šteti mentalnom zdravlju adolescenata

23/08/2021

Istraživanje je provedeno na uzorku od 577.000 djece starosti između 11 i 15 godina, iz 42 zemlje s visokim prihodima

Novo globalno istraživanje otkrilo je da vrijeme provedeno ispred ekrana i nedostatak fizičke aktivnosti štete mentalnom zdravlju adolescenata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istraživanje, objavljeno u akademskom časopisu “The Lancet”, je provedeno na uzorku od 577.000 djece starosti između 11 i 15 godina, iz 42 zemlje s visokim prihodima.

Utvrđeno je da štetni uticaji na mentalno zdravlje kod djevojčica počinju nakon dva sata korištenja ekrana, a kod dječaka nakon četiri sata. Navodi se da djevojčice vrijeme ispred ekrana provode pasivnije te su u većoj mjeri korisnice društvenih mreža u odnosu na dječake.

Upotreba ekrana uključivala je televiziju, videoigre i društvene medije, ali ne i vrijeme provedeno ispred ekrana u akademske svrhe.

Jedan od autora studije Asad Khan sa Fakulteta zdravstvenih i rehabilitacijskih nauka Univerziteta u Queenslandu rekao je da su tokom istraživanja kod djece ispitivali zadovoljstvo životom i njihovo psihosomatsko zdravlje.

“Ono što smo otkrili je da je mentalno zdravlje veliki problem. Također smo počeli viđati dokaze koji dolaze iz naučne literature da prekomjerno korištenje ekrana za rekreaciju također uzrokuje neke probleme u akademskim postignućima, pažnji i druge psihosocijalne probleme poput sindroma poremećaja pažnje”, rekao je Khan.

Dodao je da je istraživanje pokazalo da je vrijeme provedeno ispred ekrana povezano s depresijom i aksioznošću u ovoj populaciji.

Khan je rekao da je studija također otkrila da fizička aktivnost ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje.

Rekao je da jedan sat fizičke aktivnosti i ne više od dva sata ekrana dnevno osiguravaju “optimalnu mentalnu dobrobit”.

“Moramo ponovno kalibrirati ponašanje naše djece prema zdravijem načinu života, što znači da bismo, kad možemo, trebali zamijeniti vrijeme provedeno ispred ekrana nekim aktivnostima na otvorenom. Pozivamo roditelje da smanje vrijeme provedeno ispred ekrana, kao i da povećaju fizičku aktivnost, kako bismo svojoj djeci obezbijedili bolji život”, izjavio je autor studije, objavio je portal ABC News.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.