Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vuk novi stanovnik “Pionirske doline” nakon 26 godina

vuk333

“Pionirska dolina” ima novu životinju, autohtonu, onu čiji lik je svojevrsni simbol olimpijskog grada Sarajeva i čije se oglašavanje više od 20 godina nije čulo ovim rekreativno-zabavnim centrom. Vuk, ustvari vučica, stara svega 18 mjeseci, novi je stanovnik zoološkog vrta u “Pionirskoj dolini”.

Siva vučica već svoju nastambu smatra domom, navikla se i na prisustvo drugih životinja, ali i ljudi koji o njoj brinu, kao i posjetioce koji su ovih dana, u periodu njene adaptacije, bili u “Pionirskoj dolini”.

S obzirom na to da ju je pronašao kao mladunče i da nije bila osposobljena za samostalan život u šumi, jedan Sarajlija zamolio je da joj dom upravo bude ovaj zoološki vrt. Pošto njegova “ljubimica” u šumi sada ne bi preživjela, a siguran da će upravo u “Pionirskoj dolini” imati i pravilnu ishranu, sigurnu nastambu, kao i potrebnu medicinsku njegu, udomio je vučicu u sarajevski zoološki vrt.

Po njegovim riječima “siva mezimica” bit će vrlo brzo omiljena životinja i najmlađih posjetilaca “Pionirske doline”, a djeca će upravo tako moći i mnogo naučiti o krasnim životinjama koje žive u našim šumama. Mlada vučica, na čijem smještaju i svim potrebnim pripremama se radilo u proteklom periodu, prema riječima veterinarskog tima koji se brine o njoj vrlo dobro je prihvatila svoju novu životnu sredinu, vrlo je vesela i radoznala i svakog svog gosta pozdravi gracioznom i pomalo hvalisavom šetnjom po svojoj nastambi.

Tako, s obzirom na brojne posjetioce-goste i njenu “pozdravnu šetnju” gotovo cijeli dan je u otvorenom dijelu svoje nastambe i samo zbog obroka ulazi u drvene i kamene prostore-jazbine svog novog doma. Time ustvari pokazuje i da je već prihvatila novo okruženje i da uživa u njemu. U posjetu joj dolazi i njen pronalazač, ali i njegov pas s kojim je još kao mladunče naučila da dijeli porcije hrane i kolibu.

Novim stanovnikom sarajevski zoološki vrt, bez obzira na to što njegov rad finansijski pomažu samo jedna do dvije institucije, nastavlja kontinuirano obogaćivanje svojih sadržaja, a osim što se radi o autohtonoj životinjskoj vrsti s naših područja, ovogodišnji april ostat će vrlo značajan u budućnosti, jer popularna sarajevska “Pionirska dolina” nakon tačno 26 godina opet ima vuka. Time će vučica osim djeci, biti interesantna i njihovim roditeljima koji ovu prekrasnu životinju nisu mogli vidjeti u našem zoološkom vrtu tokom svog odrastanje.

Svi koji žele upoznati novog stanovnika “Pionirske doline” mogu to učiniti što prije, a svaki dan u aprilu, ova zelena oaza u centru grada, otvorena je za posjetioce od 08.00 do 19.00 sati, saopćeno je iz KJKP “Park” Sarajevo.