Sedmični izvještaj

WHO: Broj novih slučajeva COVID-a 19 u svijetu opao za 19 posto

U posljednja 24sata u BiH je na covid-19 pozitivno 1.965 osoba
25.03.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U posljednja 24 sata u BiH je obradjen 5.651 test, a na koronavirus je pozitivno 1.965 osoba, sto je najvise od pocetka pandemije. Preminulo je jos 77 osoba, a prijavljena su 552 oporavka. Svakodnevno su velike guzve ispred Domova zdravlja kao i za drive-in testiranje. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Najveći broj novih slučajeva COVID-a 19 zabilježen je u Rusiji

Broj novozaraženih koronavirusom u svijetu opao je za 19 posto u protekloj sedmici, dok je broj umrlih od posljedica zaraze i dalje stabilan, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi Wnadolu Agency (AA).

Zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija (UN) navela je kasno u utorak u svom sedmičnom izvještaju o pandemiji da je prošle sedmice širom svijeta prijavljeno nešto više od 16 miliona novih infekcija COVID-a 19 i oko 75.000 smrtnih slučajeva.

Zapadni Pacifik je jedina regija koja je prijavila porast novih slučajeva za oko 19 posto. Jugoistočna Azija je prijavila pad od oko 37 posto, najviše na globalnom nivou. Broj umrlih porastao je za 38 posto na Bliskom istoku i za oko jednu trećinu u zapadnom Pacifiku.

Najveći broj novih slučajeva COVID-a 19 zabilježen je u Rusiji. Slučajevi u istočnoj Evropi udvostručili su se posljednjih sedmica, potaknuti naletom izuzetno zarazne varijante omikron.

WHO je naveo da sve druge varijante koronavirusa, uključujući alfu, betu i deltu, nastavljaju da opadaju globalno usljed širenja omikrona.

Navode da BA.2 verzija omikrona u stalnom porastu i da je njena rasprostranjenost porasla u Južnoj Africi, Danskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama.

Direktor WHO-a za Afriku Matshidiso Moeti rekao je prošle sedmice da se nazire “svjetlo na kraju tunela” za afrički kontinent i da uprkos niskim stopama vakcinacije, Afrika izlazi iz akutne pandemijske faze COVID-a 19.

Taj optimizam kosi se s upozorenjima generalnog direktora WHO-s Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, koji je više puta ponavljao da pandemija nije gotova i da je prerano da zemlje pomisle da bi kraj mogao biti neminovan.

who