WHO: Do 2030. se može spriječiti 97 miliona preranih smrti

ljekari operacija
Ilustracija

Investiranje u univerzalnu zdravstvenu zaštitu bi do 2030. godine moglo spriječiti 97 miliona preranih smrti u svijetu i produžiti životni vijek za više od osam godina u nekim državama, navodi se u novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Poseban izvještaj o globalnim troškovima održivog razvoja navodi da većina država može podnijeti neophodne investicije za uvođenje općeg prava za osnovnu zdravstvenu zaštitu, dok najsiromašnije trebaju pomoć. Izvještaj tretira uvođenje zdravstvene zaštite u 67 država sa niskim prihodima u kojima živi 75 posto svjetske populacije.

– Univerzalna zdravstvena zaštita je politički izbor. To je odogovornost koju svaka vlada i država moraju preuzeti – napisao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO u autorskom komentaru povodom objave izvještaja.

Ispunjavanje ciljeve održivog razvoja podrazumjeva upošljavanje novih zdravstvenih radnika, otvaranje novih klinika, bolnica i laboratorija, nabavku opreme i lijekova. Prema ambicioznom scenariju za ispunjavanje planiranih ciljeva je potrebno povećati ulaganje od sadašnji 134 milijarde dolara godišnje na 371 milijardu dolara.

U ovo istraživanje nisu uključene zemlje sa visokim prihodima koje mogu same pokriti troškove uvođenja univerzalne zdravstvene zaštite.

who