Skoro tri godine pandemije

WHO kaže da je situacija sa COVID-19 još uvijek vanredna

covid koronavirus testiranje test

Navedeno je da, iako je broj sedmičnih smrtnih slučajeva najniži od početka pandemije, i dalje je visok u poređenju sa drugim virusima

COVID-19 je još uvijek vanredna situacija, skoro tri godine nakon proglašenja, saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u srijedu.

Odjel za vanredne situacije WHO-a proglasio je situaciju sa COVID-19 vanrednom 20. januara 2020. godine. Odluka tog tipa može pomoći ubrzanju istraživanja, finansiranja i međunarodnih javnozdravstvenih mjera za suzbijanje bolesti.

Iz WHO-a kažu da iako proteklih mjeseci broj slučajeva pada u pojedinim dijelovima svijeta, zemlje i dalje moraju biti na oprezu i nastojati da vakcinišu najugroženije stanovništvo.

“Iako je javna percepcija da je pandemija završila u nekim dijelovima svijeta, ona ostaje javnozdravstveni događaj koji i dalje negativno i snažno utječe na zdravlje svjetske populacije”, rekao je odbor WHO-a, prenosi Reuters.

Navedeno je da, iako je broj sedmičnih smrtnih slučajeva najniži od početka pandemije, i dalje je visok u poređenju sa drugim virusima.

“Ova nas je pandemija već prije iznenadila i vrlo vjerovatno bi se to mogla ponoviti”, rekao je novinarima generalni sekretar WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Prema podacima Instituta John Hopkins, do sada je zabilježeno 625.797.965 slučajeva zaraze korona virusom. Broj smrtnih slučajeva je 6.570.892.