WHO objavljuje listu namirnica koje izazivaju rak

kobasice

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) će uskoro objaviti novi spisak namirnica koje izazivaju rak, a na njoj će se naći slanina, kobasice i ostale mesne prerađevine. Takođe, očekuje se da će se na spisku naći i crveno meso koje je, po nekim teorijama, kancerogeno za ljude.

Ipak, govedina, jagnjetina i svinjetina mogu da budu dio zdrave ishrane, a po nekim drugačijim teorijama, crveno meso je odličan izvor proteina i snabdeva organizam mineralima i vitaminima kao što su gvožđe i cink

Rečeno je da će objava biti zvanična u ponedjeljak i da će industrijske mesne prerađevine da se nađu u istoj kategoriji sa cigaretama, alkoholom i azbestom.

Navodno, prikupljeni su dokazi koji pokazuju povezanost između konzumiranja crvenog mesa i mesnih prerađevina sa rakom želuca.

– Ljudi koji konzumiraju velike količine ovakve hrane su u većem riziku od dobijanja raka želuca nego oni koji rijetko ili gotovo nikada ne jedu industrijski obrađeno meso – napominje se.

[yuzo_related]

Ipak, govedina, jagnjetina i svinjetina mogu da budu dio zdrave ishrane, a po nekim drugačijim teorijama, crveno meso je odličan izvor proteina i snabdeva organizam mineralima i vitaminima kao što su gvožđe i cink.

Farmeri i mesna industrija izrazili su veliku zabrinutost zbog mogućeg uticaja ovih izjava na prodaju crvenog mesa u budućnosti, pogotovo ako zaista bude proglašeno kancerogenim.

Američka vlada je još 2011. godine upozorila javnost o opasnostima od preterane konzumacije crvenog mesa.