zabrinjavajuće

WHO: Opći pad mentalnog zdravlja dugoročna posljedica pandemije koronavirusa

depresija-mentalne-poteskoce

Brige zbog nezaposlenosti, finansija i socijalne izolacije mogle bi dovesti do pada općeg mentalnog zdravlja, upozoravaju iz WHO

Pandemija koronavirusa vjerojatno će dugoročno uticati na mentalno zdravlje širom svijeta, upozoravaju evropski uredi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u novom izvještaju objavljenom jutros.

Psihički ožiljci koje je ostavila pandemija potiču i od infekcija i straha od infekcije, ali i psiholoških posljedica zaključavanja i samoizolacije za koje su se mnogi odlučili pokušavajući zaustaviti širenje bolesti, navodi WHO.

Uz to i brige zbog nezaposlenosti, finansija i socijalne izolacije mogle bi dovesti do pada općeg mentalnog zdravlja, upozorava se u izvještaju.

“Ljudi u evropskoj regiji doslovno se lome pod pritiscima Covid-19 i njegovih posljedica”, rekao je regionalni direktor WHO-a Hans Kluge, naglasivši da će posljedice bolesti u velikoj mjeri uticati na mentalno zdravlje i osjećaj dobrobiti ljudi.

Istovremeno, rekao je Kluge, pandemija daje zemljama priliku da razmisle o načinu pružanja zaštite mentalnog zdravlja i da naprave potrebne reforme, prenosi dpa.