Odbor za hitna pitanja

WHO razmatra nove sojeve koronavirusa i upotrebu potvrda o vakcinaciji

covid_koronavirus_bolnica_medicinari_pacijenti_ilustracija

Britanski i južnoafrički sojevi koronavirusa, posebno zarazni, proširili su se u više desetina zemalja zahvaćenih novim valom zaraza koji ni zaključavanja, policijski sat i kampanje vakcinacija ne uspijevaju da zaustave

Odbor za hitna pitanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastaje se u četvrtak, dvije sedmice prije redovnog zasjedanja, da razmatra između ostalog, nove, mnogo zaraznije, sojeve koronavirusa koje zabrinjavaju vlasti širom svijeta.

Odbor se sastaje svaka tri mjeseca ali ovog puta generalni direktor organizacije sazvao je članove dvije sedmice ranije da razmatraju teme koje zahtijevaju hitnu raspravu, prenosi Beta.

“Radi se o novim sojevima virusa, upotrebi potvrda o vakcinaciji i testovima za međunarodne putnike”, navodi se u saopćenju WHO-a.

Komitet stručnjaka kome predsjedava Francuz Didier Houssin će se sastati danas a preporuke organizacije zemljama članicama će biti objavljene poslije sastanka, navedeno je u saopćenju.

Taj odbor je na svom drugom sastanku 30. januara 2020. dao savjet generalnom direktoru Tedrosu Adhanomu Gebreyesusu da proglasi hitnu zdravstvenu situaciju međunarodnog značaja, najviši nivo uzbune kada su epidemije u pitanju, što je on i uradio.

Britanski i južnoafrički sojevi koronavirusa, posebno zarazni, proširili su se u više desetina zemalja zahvaćenih novim valom zaraza koji ni zaključavanja, policijski sat i kampanje vakcinacija ne uspijevaju da zaustave.

Prema WHO-u novi soj virusa prvo zabilježen u Britaniji pronađen je do sada u 50 zemalja i teritorija a soj iz Južne Afrike u 20 zemalja, ali organizacija smatra da je ta procjena vjerovatno manja od stvarne.

Ti sojevi mogu se identificirati samo sekvencom njihovog genetskog koda, što je analiza koja nije svuda moguća.

Treća mutacija, porijeklom iz brazilskog Amazona i koju je u nedjelju otkrio Japan, trenutno se analizira i mogla bi da utiče na imuni odgovor, naveo je WHO u svom sedmičnom izvještaju nazivajući ga “zabrinjavajućim sojem”.