Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska organizacija za zaštitu prirode

WWF Adria: Od 1970. godine izgubili smo trećinu svjetskih vlažnih staništa

hutovo-blato

Eksploatacija, devastacija i ustaljen način upravljanja rijekama, ulaganje u štetne projekte i kontinuirana primjena već utvrđeno štetnih praksi moraju postati prošlost kako bi se otvorila vrata za primjenu rješenja zasnovanih na prirodi

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) Adria u povodu Svjetskog dana vlažnih staništa upozorava da se ulaganjem u obnovu rijeka, jezera, močvara i tresetišta ulaže u klimatski otpornu budućnost.

“Od rijeka do jezera, preko močvara i laguna, vlažna staništa su kritična za opstanak ljudi i prirode. Ipak, prema Izvještaju o životu na planeti svjetske organizacije za zaštitu prirode dozvolili smo da od 1970. godine izgubimo trećinu svjetskih vlažnih staništa, koja nestaju tri puta brže nego šume”, priopćeno je iz WWF-a Adria.

Uz slogan “Cijeni, čuvaj, obnovi – voli” ovogodišnji Svjetski dan vlažnih staništa upozorava na važnost vlažnih staništa i poziva lidere na hitnu zaštitu, očuvanje i obnovu jezera, rijeka, močvara i tresetišta.

Eksploatacija, devastacija i ustaljen način upravljanja rijekama, ulaganje u štetne projekte i kontinuirana primjena već utvrđeno štetnih praksi moraju postati prošlost kako bi se otvorila vrata za primjenu rješenja zasnovanih na prirodi.

“Moramo očuvati i obnoviti ključna slatkovodna staništa širom regije. Park prirode Hutovo blato prepoznat je kao jedno od najvećih zimovališta ptica na području Europe, te je iznimno bogato raznolikim životinjskim i biljnim vrstama, od kojih su pojedine i endemske. Zbog toga je i uvršten na Ramsarov popis važnih močvarnih staništa, a to je prepoznao i UNESCO 2001. godine. Ovo posebno ugroženo područje kao jedinstven prirodni fenomen nestaje pod pritiskom rada hidroelektrana i zahvata na njegovim vodotokovima. Močvarna područja, tresetišta, močvare, bare i ostala vlažna staništa važan su element u smanjenju onečišćenja, povećanju sigurnosti od suša i ublažavanju posljedica klimatskih promjena. Ipak, istinski ćemo ga zaštititi samo ako napustimo neodržive prakse i povećamo ulaganja u obnovu slatkovodnih sistema, koji su nam ključni saveznici u borbi protiv klimatskih promjena”, ističe Zoran Mateljak iz WWF Adrije.

Ujedinjeni narodi prošle godine su proglasili početak “Desetljeća obnove ekosistema”, a riječ je o globalnoj inicijativi sprječavanja, zaustavljanja i uklanjanja štete nanesene ekosistemima, ali i poziv svima da budu dio generacije obnove i glasovi za zaštitu staništa koja nam pružaju izvor pitke vode, hrane, ali i podršku u aktivnostima bitnim za rast i razvoj zajednica koje su u suživotu sa njima.

Prvi Svjetski dan vlažnih staništa obilježen je potpisivanjem Ramsarske konvencije 1971. godine, u istoimenom gradu u Iranu. Tada je preko 160 država potpisalo Konvenciju o zaštiti močvarnih područja od međunarodnog značaja, naročito kao staništa ptica močvarica.

Sam Dan Ramsara obilježava se od 1997. godine, a BiH je jedna od zemalja potpisnica Konvencije i u njoj se nalaze tri Ramsarska područja: Livanjsko polje, Hutovo blato i Bardača.