sat za planetu

WWF Adria poziva gradove u BiH da obilježe “Earth Hour” i na sat vremena ugase svjetla

earth-hour

Iz te su organizacije uputili poziv svim gradonačelnicima u Bosni i Hercegovini da se pridruže i ovogodišnjoj akciji te da UNESCO-ve znamenitosti – Stari most u Mostaru i Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu ponovno budu u mraku uz bok ostalim UNESCO-vim građevinama u svijetu

‘Earth Hour’, najveća globalna volonterska akcija za očuvanje planeta, obilježava se 26. marta gašenjem svjetala u 20.30 sati, a iz ‘World Wide Fund for Nature’ (WWF) Adrije pozivaju gradove u BiH da se odazovu toj akciji.

“Sat za planet Zemlju, jedna od najvećih svjetskih građanskih inicijativa za okoliš, ponovno će okupiti ljude širom svijeta kako bi pokazali svoju predanost planetu. Kako se svjetska biološka raznolikost smanjuje neviđenom brzinom, oko milijun vrsta prijeti izumiranje, a planet je na rubu globalnog zagrijavanja i zagađenja plastikom. Ovom akcijom svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF želi istaknuti značaj prirode kao temelj zdravog planeta i zdravih ljudi”, stoji u priopćenju WWF Adrije.

Iz te su organizacije uputili poziv svim gradonačelnicima u Bosni i Hercegovini da se pridruže i ovogodišnjoj akciji te da UNESCO-ve znamenitosti – Stari most u Mostaru i Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu ponovno budu u mraku uz bok ostalim UNESCO-vim građevinama u svijetu, baš kao i ostale građevine koje već godinama tradicionalno tonu u mrak: Arena u Puli, zagrebačka katedrala, Banski dvor u Banjoj Luci, Vijećnica u Sarajevu i mnogi drugi.

Događaj koji je započeo simboličnim gašenjem svjetla u Sydneyju 2007. godine danas se obilježava u više od 190 zemalja diljem svijeta.