Život i zdravlje

vrlika

Za bankara koji je ukrao 3 miliona KM i pobjegao u BiH kažu da je bio “otrov za žene”

15/11/2019

Prošle je sedmice prepisao Mercedes na sina, znači da se već pripremao za odlazak, kaže Vrličanin o bankaru Srđanu Djaković kojeg policija sumnjiči da je iz banke uzeo 11,5 miliona kuna i zbrisao

Bankar Srđan Djaković, za kojim policija već danima traga zbog sumnje da je pronevjerio 11,5 miliona kuna iz poslovnice OTP banke u centru Vrlike, bio je omiljen među sugrađanima: muškoj ekipi bio je drag jer je bio galantan, a među ženama jer je uz uglađenost i darežljivost bio vrlo šarmantan.

Mnoge Vrličanke će reći, naravno anonimno, da je Srki bio zavodnik, pa čak i otrov za žene. A one koje nisu “padale” na njegove osvajačke sposobnosti kažu kako je bio ženskar i “mlatimudan”.

Srki im je legenda

Tokom posljednja dva dana, koja su novinari 24sata.hr proveli u ovom gradiću u Dalmatinskoj zagori, od mnogih su čuli da je Srki bio veseljak, uvijek ljubazan i spreman svima pomoći.

U kafićima u kojima je Srki danima top tema predlažu i da se po njemu imenuje ulica, da organiziraju proteste da ga se pusti na miru, a neki kažu i da bi “kleknuli i poklonili mu se do poda, ali bole ih koljena”.

Na spomen Srkija većini je prva riječ “legenda”, no neki mu i nisu baš tako skloni jer su ga smatrali nametljivim i pohlepnim.

– Ma slobodno napišite da bi mu svaka dala – ruga se jedna Vrličanka, a mještani ovog uspavanoga grada tvrde da je Srki volio žene i da su žene voljele njega.

– A ta koja to priča, nju sigurno nije pitao bi li mu dala – smiju se Vrličani demantirajući tako one sugrađanke koje su se usudile sprdati se sa Srkijevom etiketom vrličkog Don Juana.

No šalu na stranu, iako je mnogima učinio silne usluge, jer mnogi su se problemi, što s doktorima, što s raznim institucijama rješavali preko Srkija, neki kažu da nije ništa radio ako nije imao koristi.

– Svi znaju da je živio iznad svojih mogućnosti. Imao je nedavno problema s policijom jer se zakačio tokom lova, potukao se s nekim. Pomagao je on drugima, ali je prvenstveno gledao sebe. Išlo se na večere po restoranima u Splitu, Šibeniku, Sinju, bio je frajer, častilo se. Prošle je sedmice prepisao Mercedes na sina, znači da se već pripremao za odlazak – kaže jedan Vrličanin.

Potraga za novcem

Po struci je inače bio ekonomski tehničar, a bavio se i poljoprivredom. Kažu da je bio čovjek silne energije i ništa mu nije bilo teško napraviti. Bivši je branitelj, bio je u 126. brigadi. Inače se bavio lovom, radio je i kao dopredsjednik Kinološkog saveza u Vrlici.

Nije bio politički obojen, iako se njegovo ime vezuje uz jedan incident u Vrlici, i to s Ivanom Vrdoljakom dok je ovaj bio ministar 2015. godine. Tad je grupa muškaraca iz kafića fotografirala Vrdoljaka koji je izgubio živce nakon nekoliko dobačenih provokacija. Kao svjedok incidenta tad se istaknuo upravo Srđan, koji je tvrdio da Vrdoljak nije imao nikakvog razloga za reakciju.

– Došao je automobilom, otvorio prozor i rekao: ‘Šta je pi*ke, sad me slikajte. Nabijem vas na ku*ac.’ Svi smo ostali šokirani. Pa zar je to nivo ministra? Strašno. Poslije se izvinio – prepričao je Djaković.

Iz splitske policije nikakvih novosti nema o ovom slučaju. Kažu samo da je kriminalistička istraga u tpku, a da osumnjičeni još nije dostupan niti je novac pronađen.

Da je manji iznos novca nestalog iz trezora, oko pola miliona kuna, na početku istrage predan policiji, nisu željeli potvrditi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.