Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ženeva

Za koliko će se prodati? Na aukciji dijamant vrijednosti između 23 i 38 miliona dolara

dijamant

Izuzetno rijedak rozi dijamant naći će se na aukciji poznate kuće Sotheby's u Ženevi 11. novembra, a procjenjuje se da vrijedi između 23 i 38 miliona dolara

Nazvan “Duh ruže” po poznatom ruskom baletu, dijamant od 14,83 karata, iskopan u Rusiji, najveći je koji je ikada išao pod čekić u svojoj kategoriji – “živopisno ljubičasto-roze”.

“Pojava rozih dijamanata u prirodi izuzetno je rijetka u bilo kojoj veličini. Samo jedan procenat svih rozih dijamanata imaju više od 10 karata”, rekao je Geri Šuler, šef odjeljenja za nakit ove aukcijske kuće.

U razgovoru za France-Presse (AFP), Benoa Repelin, šef aukcija finog nakita u Sothebyju, rekao je da je dijamant ovalnog oblika “potpuno čist”.

Grubi dijamant otkrio je ruski Alrosa, jedan od vodećih svjetskih proizvođača dijamanata, u Republici Saha na sjeveroistoku Ruske Federacije u julu 2017. godine.

Repelin je rekao da je bila potrebna cijela jedna mukotrpna godina da majstori rezanja pretvore dijamant u njegovu poliranu formu.

Sotheby je objavio da je rekord svjetske aukcije dijamanata i bilo kog dragog kamenja ili dragulja bio “CTF Pink Star” – ovalni rozi dijamant od 59,60 karata koji se u Hong Kongu 2017. prodao za 71,2 miliona dolara. Prema Repelinu, pet od deset najvrjednijih dijamanata ikada prodatih na aukciji bili su rozi.

Prodaja ovog dragulja poklapa se sa zatvaranjem najvećeg rudnika rozog dijamanta na svijetu u Australiji nakon što je iscrpio rezerve dragog kamenja. Rudnik Argil, u udaljenom regionu Kimberly u zapadnoj Australiji, izbacio je više od 90 posto rozih dijamanata na svijetu.